Annie Glenn, văduva primului astronaut american ajuns pe orbita Terrei, a murit de COVID-19 la 100 de ani

Annie Glenn, văduva primului astronaut american ajuns pe orbita Terrei, a murit de COVID-19 la 100 de ani

Annie Glenn, susţinătoare a cauzei persoanelor cu deficienţe de vorbire şi văduva primului astronaut american care a ajuns pe orbita terestră, John Glenn, devenit ulterior senator, a murit la vârsta de 100 de ani, informează site-ul revistei People.

Annie Glenn a murit din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus marţi, a confirmat pentru aceeaşi publicaţie americană un purtător de cuvânt al Colegiului John Glenn pentru Afaceri Publice din cadrul Universităţii de Stat din Ohio.

O slujbă funerară în memoria ei va avea loc pe 6 iunie în format virtual din cauza restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus, potrivit aceleiaşi universităţi americane.

Annie Glenn a devenit cunoscută opiniei publice în 1962, după ce soţul ei a devenit primul american care a ajuns pe orbită şi a survolat de trei ori planeta noastră. În pofida dorinţei sale de a evita atenţia presei din cauza unei deficienţe de vorbire pe care o avea încă din copilărie, Annie a continuat să apară în public alături de soţul ei şi în timpul campaniei electorale în urma căreia John Glenn a fost ales senator în anul 1974.

La vârsta de 53 de ani, Annie Glenn s-a internat la Institutul de Cercetări în Comunicare din cadrul Hollins College din Roanoke, Virginia, pentru o terapie specializată şi intensivă de trei săptămâni care să o ajute să îşi depăşească deficienţele de vorbire.

"Mi s-a spus că aveam o deficienţă de vorbire de 85%, ceea ce înseamnă că mă bâlbâiam foarte mult în acea vreme", declara ea într-un interviu acordat revistei People în 1980. "Îmi amintesc şi acum anumite experienţe foarte dureroase - în special sentimentul de ridicol. Oamenii îmi spuneau să mă grăbesc sau începeau să strige la mine, crezând că eram surdă şi mută", a adăugat ea.

În urma succesului terapiei, Annie s-a dedicat apoi ajutorării persoanelor care se confruntau la rândul lor cu deficienţe de vorbire.

În 1983, Annie Glenn a primit un premiu din partea American Speech and Hearing Association pentru servicii deosebite aduse persoanelor cu deficienţe de vorbire. În 1987, American Speech-Language-Hearing Association a înfiinţat un premiu naţional care îi poartă numele.

A lucrat şi ca profesor-adjunct la departamentul de Patologie a vorbirii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale vorbirii şi auzului din cadrul Ohio State University.

Annie şi John Glenn au fost căsătoriţi timp de 73 de ani şi au avut împreună doi copii. John Glenn a murit în 2016 la vârsta de 95 de ani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”