ANRE prezintă primele cauze ale prețului mare la energie de pe bursă; manipularea nu este unul dintre motive

ANRE prezintă primele cauze ale prețului mare la energie de pe bursă; manipularea nu este unul dintre motive

Manipularea pieței nu este una dintre cauzele pentru care prețul energiei a atins cote-record în luna ianuarie la bursă, în schimb motivele țin de denunțarea unor contracte, de comportamentul jucătorilor, precum și de lipsa apei și a stocurilor de cărbune, se arată într-o analiză a Autorității Naționale de Reglementare în Energie cu privire la prețurile de pe bursă din luna ianuarie.

"La PZU (Piața pentru Ziua Următoare, piața spot — n.r.) nu există participanți dominanți, iar funcționarea interconectată a eliminat practic posibilitățile de manipulare a acestei piețe", spune una dintre concluziile analizei.

În schimb, ANRE arată că majorarea prețului se datorează în principal: scăderii artificiale a PIP (prețul de închidere a pieței — n.r.) în anii 2015 și 2016, cu mici excepții, ca urmare a ofertelor la prețuri mici introduse de producătorii din surse regenerabile; în aceste condiții furnizorii au identificat PZU ca sursă de achiziție ce modifică semnificativ prețul portofoliului, astfel încât unii furnizori și-au crescut treptat ponderea achiziției din PZU în portofoliu; diminuării resurselor hidro, care afectează întreaga piață, prin reducerea ofertei de vânzare și creșterea celei de cumpărare PZU, ca și prin diminuarea disponibilului pe piața de echilibrare (PE).

O altă cauză este faptul că unii producători din surse regenerabile au stabilit strategii de ofertare pe piața de energie electrică prin care vânzarea pe piețele centralizate ale OPCOM este la nivelul puterii instalate, iar diferențele între contractat și energia livrată este achiziționată de PZU.

În plus, centralele pe lignit au funcționat intermitent, ceea ce a condus la micșorarea stocurilor de combustibil din centrale, iar capacitatea de refacere a acestora este lentă.

"Situația menționată este greu de explicat dacă luăm în considerare structura organizatorică a acestor operatori economici, care cuprinde și departamente de exploatare a rezervelor de cărbune din cariere și mine de lignit și huilă; un producător a invocat în ședințe dificultăți legate de extinderea exploatării cărbunelui și a căilor ferate de transport al acestuia din cauza unor exproprieri necorespunzătoare a terenurilor realizate în justiție și neasigurarea veniturilor pentru desfășurarea activității ca urmare a prețurilor mici pe piețele centralizate OPCOM", spun reprezentanții ANRE.

Totodată, raportul arată că la creșterea prețului pe PZU a contribuit și managementul inadecvat al furnizorilor. După data de 23 ianuarie, se înregistrează o creștere a ofertelor de cumpărare pe PZU ca urmare a faptului că, în data de 20 ianuarie, un furnizor a notificat partenerii de tranzacții că își reziliază contractele începând cu data de 24 ianuarie 2017.

"Având în vedere faptul că furnizorul avea încheiate contracte de furnizare cu două mari consumatori, precum și faptul că desfășurau o activitate intensă de trading cu un număr semnificativ de participanți la piața angro de energie electrică, se constată o nouă etapă de accesare a PZU ca sursă de achiziție a energiei electrice pentru partenerii lui. Ca urmare a notificărilor primite de la furnizor, și alți furnizori au denunțat, la rândul lor, contractele încheiate pe PCSU (Piața Centralizată pentru Serviciul Universal — n.r.)", arată analiza.

Astfel că ofertele de cumpărare au fost mai mari decât ofertele de vânzare, iar prețul a urcat din ce în ce mai mult de la o zi la alta.

"Furnizorul a invocat o motivație generală, cu referiri la criza energetică din România și Europa generată de temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă, coroborat cu prelungirea perioadei indisponibilității centralelor de producere importante, fără a expune concret implicațiile asupra activității sale pe piața angro din România", se mai arată în raportul ANRE.

Din analiza modului în care acest furnizor și-a asigurat portofoliul de achiziții pe piața angro, s-a constatat că, în ultimii doi ani, acesta a înregistrat perioade lungi de timp în care sursa principală de achiziție a reprezentat-o PZU (în 2015 valori între 20% și 78%, respectiv în 2016 valori între 0% și 43%), politica de expunere ridicată la volatilitatea prețului pe PZU fiind greu de înțeles în condițiile în care la 31 decembrie 2016 avea contracte de furnizare cu un număr semnificativ de clienți finali.

ANRE nu precizează însă că această practică este ilegală, ci menționează că aceasta este "dovada unei iresponsabilități în respectarea cadrului de reglementare al pieței de energie — pornind de la acordarea licenței și garanția financiară asociată — la garanțiile de bună execuție a contractelor — și penalitățile pentru nefurnizarea de energie electrică".

De asemenea, lipsa abilităților participanților în a construi strategii mai elaborate de ofertare a fost altă cauză a creșterii prețurilor.

"Menționăm oferta de cumpărare a FUI (furnizorilor de ultimă instanță — n.r.), care, conform cadrului de reglementare, trebuie să achiziționeze pe PZU și PE necesarul consumatorilor alimentați în regim reglementat, neacoperit prin contracte reglementate sau prin denunțarea contractelor pe PCSU; aceasta a condus la ofertarea la cumpărare a unor cantități orare mai mari de 100 MWh, cu prețuri cuprinse între 500 — 800 lei/MWh", precizează autoritatea de reglementare.

Potrivit ANRE, piața de energie electrică a fost caracterizată în această perioadă prin: creșterea consumului de energie electrică; creșterea deficitului producție-consum, deficit ce trebuie asigurat de operatorul pieței de echilibrare prin dispecerizarea grupurilor disponibile și care se datorează în principal notificărilor incorecte transmise de PRE — uri (părțile responsabile cu echilibrarea — n.r.); utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului.

De asemenea, această perioadă a mai fost caracterizată și prin scăderea energiei disponibile în grupurile dispecerizabile, ca urmare a scăderii debitului Dunării la circa 1800 mc/s, minim istoric declarat; ca urmare a reducerii puterii medii disponibile a grupurilor nucleare, rezultat al scăderii debitului apei de răcire la centrala de Cernavodă, direct influențat de nivelul Dunării; ca urmare a stocurilor insuficiente de combustibil în centralele electrice pe cărbune; ca urmare a prognozelor deficitare pentru energia electrică livrată de centralele eoliene și solare; precum și ca urmare a scăderii presiunii gazelor naturale în rețeaua de transport ca urmare a creșterii consumului de gaze naturale al clienților casnici și industriali, fapt ce limitează debitul de gaze naturale dispecerizat către centralele electrice cu producție pe bază de gaze naturale.

"Se precizează că PZU a funcționat în regim cuplat toată luna ianuarie 2017, iar OPCOM SA nu a semnalat evenimente sau posibile suspiciuni de comportament inadecvat al participanților la PZU: producători, operatorul de transport, distribuitori, furnizori și nu în ultimul rând traderi. Toți participanții se pot înregistra cu oferte de cumpărare și/sau cu oferte de vânzare pe PZU", menționează autorii raportului.

În jumătate a lunii ianuarie au fost înregistrate creșteri semnificative ale prețului pe PZU. Potrivit analizei, prețul mediu calculat ca medie aritmetică a PIP-urilor înregistrate în intervalele orare analizate rămâne cu circa 3,49% sub valoarea medie europeană de 51,69 Euro/MWh pentru perioada 1-8 ianuarie 2017 și cu o creștere de 17,99% peste media europeană de 59,04 Euro/MWh pentru perioada 9-15 ianuarie 2017.

Etapa este caracterizată de creșterea ofertelor la cumpărare cu 9,71% și a ofertelor la vânzare cu 5,65% în perioada 1-8 ianuarie 2017, precum și de creșterea ofertelor de cumpărare cu 8,55% și scăderea ofertelor de vânzare cu 6,46% în săptămâna următoare.

În aceste condiții, volumul tranzacțiilor nu a înregistrat variații de la o săptămână la alta, în schimb, se constată o creștere a prețului mediu de închidere cu 38,83% în perioada 9-15 ianuarie față de perioada 1-8 ianuarie.

"În această perioadă, CNTEE Transelectrica SA a notificat Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE privind iminența unor situații de criză energetică în perioada următoare. Solicitarea CNTEE Transelectrica SA de aprobare a HG s-a suprapus cu etapa de preluare a activității la ministere între cele două echipe, astfel că evenimentul a fost puternic mediatizat și însoțit de vehicularea unor informații privind stocurile de cărbune disponibile, perioada de funcționare a centralelor pe cărbune, iar analiștii economici în domeniul energiei au prezentat scenarii diverse. În data de 12 ianuarie 2017, Ministerul Energiei a propus și Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranță pe piața de energie electrică", se mai arată în analiza ANRE.

În perioada 16-22 ianuarie se înregistrează creșterea cu 12,12% a prețului mediu pe PZU; față de săptămâna anterioară, prețul mediu calculat este cu 10,45 % peste valoarea europeană de 70,71 Euro/MWh înregistrată în aceeași perioadă. În condițiile în care a fost înregistrată atât o scădere a ofertelor de cumpărare cât și a ofertelor de vânzare, volumul tranzacțiilor a crescut cu 2,94%.

După anunțul acelui furnizor de reziliere a contractelor, pe 23 ianuarie, prețurile de închidere pe PZU au înregistrat variații mari de la o zi la alta, remarcându-se faptul că în perioada 24-31 ianuarie, chiar dacă că au fost înregistrate valori în scădere pentru consumul de energie, prețurile de închidere s-au menținut cu valori peste 600 lei/MWh, maximul fiind de 653,68 lei/MWh la data de 31 ianuarie 2017.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina