ANSVSA: În România nu a fost distribuit laptele praf (formulă pentru bebeluși) de la Lactalis, din Franța,contaminat cu Salmonella

ANSVSA: În România nu a fost distribuit laptele praf (formulă pentru bebeluși) de la Lactalis, din Franța,contaminat cu Salmonella

România nu se află pe lista de distribuție a produselor alimentare cu destinație nutrițională specială (lapte praf formulă pentru bebeluși), contaminate cu Salmonella Enterica, informează marți Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

"Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit o nouă notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, prin care Punctul Național de Contact al Sistemului din Franța a informat oficial că România nu se află pe lista de distribuție a produselor alimentare cu destinație nutrițională specială (lapte praf formulă pentru bebeluși), contaminate cu Salmonella Enterica", se specifică într-un comunicat al ANSVSA, remis marți AGERPRES.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preciza luni că România nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, iar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcțiune și în câteva minute știa toată Europa ce se întâmplă.

Potrivit Reuters, Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminică că a interzis vânzarea și a cerut retragerea acestor produse exportate în Europa, Africa și Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia și Peru.

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării și i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor și să oprească vânzările și exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anunțul vine după ce, în 3 decembrie, autoritățile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toți cu vârsta sub șase luni, au fost infectați cu bacteria salmonella.

Săptămâna aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infecție cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri și a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

În România, Lactalis este lider de piață, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact și Covalact.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale