Antonio Guterres și Danilo Turk au câștigat prima etapă în procesul desemnării viitorului secretar general al ONU

Portughezul Antonio Guterres a obținut cel mai bun rezultat în prima rundă de vot pentru desemnarea viitorului secretar general al ONU, el fiind urmat la mică distanță de slovenul Danilo Turk, dar această etapă este doar prima dintr-un proces foarte complex, relatează AFP.

Acest scrutin secret și informal s-a desfășurat joi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, cei 15 membri ai acestuia fiind chemați să-și exprime opinia față de cei 12 candidați la succesiunea lui Ban Ki-moon prin mențiunile 'încurajez', 'descurajez' sau 'fără opinie'.

Conform unor surse diplomatice, fostul premier socialist portughez, Antonio Guterres, care până la sfârșitul anului trecut a condus Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a obținut 12 'încurajări', fiind urmat cu 11 'încurajări' de fostul președinte sloven Danilo Turk, care a mai lucrat în cadrul ONU ca secretar general adjunct pentru afaceri politice.

Însă acest prim vot este doar informal, pentru obținerea unui consens privind numele viitorului secretar general al ONU fiind nevoie de alte scrutinuri, iar în final alegerea va aparține Adunării Generale.

Va trebui avut în vedere și dreptul de veto pe care-l au cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China), ce le permite să excludă orice candidat, indiferent cât de bine apreciat ar fi.

Conform surselor citate de AFP, candidatul cel mai slab plasat după votul de joi (dar neprecizat) a primit 11 'descurajări', fapt care ar trebui să-l determine să se retragă din cursă, dar din punct de vedere formal nu este obligat să o facă.

Dintre cei 12 candidați, 8 provin din Europa de Est, printre ei numărându-se și candidata Bulgariei, Irina Bokova, în prezent directoare generală a UNESCO.

Postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotație regiunilor lumii. Întrucât până în prezent niciunul dintre cei care au deținut acest post nu au provenit din Europa de Est, această regiune ar trebui în mod normal să aibă acum prima șansă de a-l ocupa.

Pe de altă parte, numeroase voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi o premieră în istoria organizației.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul