Antonio Guterres și Danilo Turk au câștigat prima etapă în procesul desemnării viitorului secretar general al ONU

Antonio Guterres și Danilo Turk au câștigat prima etapă în procesul desemnării viitorului secretar general al ONU

Portughezul Antonio Guterres a obținut cel mai bun rezultat în prima rundă de vot pentru desemnarea viitorului secretar general al ONU, el fiind urmat la mică distanță de slovenul Danilo Turk, dar această etapă este doar prima dintr-un proces foarte complex, relatează AFP.

Acest scrutin secret și informal s-a desfășurat joi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, cei 15 membri ai acestuia fiind chemați să-și exprime opinia față de cei 12 candidați la succesiunea lui Ban Ki-moon prin mențiunile 'încurajez', 'descurajez' sau 'fără opinie'.

Conform unor surse diplomatice, fostul premier socialist portughez, Antonio Guterres, care până la sfârșitul anului trecut a condus Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a obținut 12 'încurajări', fiind urmat cu 11 'încurajări' de fostul președinte sloven Danilo Turk, care a mai lucrat în cadrul ONU ca secretar general adjunct pentru afaceri politice.

Însă acest prim vot este doar informal, pentru obținerea unui consens privind numele viitorului secretar general al ONU fiind nevoie de alte scrutinuri, iar în final alegerea va aparține Adunării Generale.

Va trebui avut în vedere și dreptul de veto pe care-l au cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China), ce le permite să excludă orice candidat, indiferent cât de bine apreciat ar fi.

Conform surselor citate de AFP, candidatul cel mai slab plasat după votul de joi (dar neprecizat) a primit 11 'descurajări', fapt care ar trebui să-l determine să se retragă din cursă, dar din punct de vedere formal nu este obligat să o facă.

Dintre cei 12 candidați, 8 provin din Europa de Est, printre ei numărându-se și candidata Bulgariei, Irina Bokova, în prezent directoare generală a UNESCO.

Postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotație regiunilor lumii. Întrucât până în prezent niciunul dintre cei care au deținut acest post nu au provenit din Europa de Est, această regiune ar trebui în mod normal să aibă acum prima șansă de a-l ocupa.

Pe de altă parte, numeroase voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi o premieră în istoria organizației.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!