Aproape jumătate dintre austrieci vor limitarea drepturilor musulmanilor (studiu)

Aproape jumătate dintre austrieci vor limitarea drepturilor musulmanilor (studiu)

Aproape jumătate dintre austrieci (45%) consideră că musulmanii nu ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca ei, potrivit unui studiu al Universităţii din Salzburg publicat joi şi citat de France Presse, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare şi care dezvăluie o neîncredere puternică faţă de islam.

Dintre cei chestionaţi în studiu, 45% au subscris la afirmaţia că "musulmanii nu ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca toată lumea în Austria".

În plus, 70% dintre respondenţi consideră că islamul nu îşi are locul în Occident.

Majoritatea austriecilor doresc de asemenea ca musulmanii să fie restricţionaţi în practica lor religioasă şi spun că se simt uneori străini în propria ţară din cauza prezenţei lor.

Un procent de 59% dintre ei se tem că unii musulmani sunt terorişti. Şi 48% cer interzicerea construcţiei de moschei, potrivit rezultatelor consultate de AFP.

"Astfel de tendinţe spre etnocentrism ar putea conduce în cele din urmă la poziţii discriminatorii", scrie autorul acestui studiu sociologic. "Există un pericol real ca libertatea religioasă acordată musulmanilor de mult timp în Austria să fie afectată", adaugă el.

În Austria, unde 8% din populaţie se declară de confesiune musulmană, islamul este recunoscut oficial ca religie din 1912.

Potrivit studiului, alegătorii de extremă dreapta, persoanele fără diplome sau de peste 75 de ani sunt cele mai ostile faţă de islam.

În schimb, alegătorii Verzilor, persoanele sub 30 de ani şi absolvenţii de studii superioare au o opinie pozitivă despre această religie.

O mie două sute de persoane au fost intervievate în 2018 pentru realizarea studiului.

"El confirmă avertismentul pe care îl trimitem de ani buni clasei politice care uneori se foloseşte de frică", a reacţionat Ümit Vural, preşedintele IGGÖ - principala organizaţie care îi reprezintă pe musulmani şi care administrează 360 de moschei.

"Între 2017 şi 2018, numărul de agresiuni, insulte sau discriminări raportate autorităţilor de către musulmani a crescut de la 309 la 540", a adăugat el.

În decembrie 2017, partidul conservator ÖVP şi partidul de extremă dreapta FPÖ au format o coaliţie la Viena, dizolvată în mai în urma unui scandal de corupţie. Ambele formaţiuni promovează un tip de discurs critic faţă de islam.

Conservatorii conduşi de fostul cancelar Sebastian Kurz sunt favoriţi să câştige alegerile parlamentare organizate duminică în Austria. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 Așa o fi?

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar