Aproape trei sferturi dintre români cred că prețul caselor va crește anul viitor (studiu)

Aproape trei sferturi dintre români cred că prețul caselor va crește anul viitor (studiu)

Aproape trei sferturi dintre români (72%) consideră că prețul caselor va crește în următorul an, potrivit celui de-al șaselea studiu anual ING International Survey Homes and Mortgages 2017, aceștia fiind urmați de spanioli (66%) și cehi (65%).

"Din ce în ce mai mulți europeni cred că prețul caselor va crește, iar tentația de a achiziționa și de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetățenilor din Europa. Cel de-al șaselea studiu anual ING International Survey Homes and Mortgages 2017, care a analizat opiniile europenilor cu privire la prețurile de pe piața locuințelor, indică un procent de 59% care se așteaptă la o creștere a prețurilor în următoarele 12 luni, cu 3 puncte procentuale mai mare față de anul trecut. România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenți considerând că prețul caselor va crește în următorul an, urmată de Spania (66%) și Cehia (65%)", se spune într-un comunicat al ING Bank România.

Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei țări au o economie în creștere. Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere în rândul țărilor europene. Realizatorii studiului menționează, însă, că românii se așteaptă la o creștere ușoară. Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentajul celor care cred că prețul caselor va crește s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

Studiul ING arată că trei din cinci (61%) europeni cataloghează locuințele ca fiind prea scumpe. În timp ce prețurile continuă să urce, consumatorii pot pica în plasa unei false senzații de securitate și pot face un efort financiar mai mare în consecință, pentru a beneficia de un preț mai favorabil. În Europa, două din cinci persoane (41%) care și-au bugetat costurile totale pentru o locuință recunosc că au depășit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate inițial. În plus, un sfert (23%) dintre respondenții europeni au cheltuieli de mentenanță sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puțin de 20% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în plata ratei sau chiriei la casă.

În consecință, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Tendința este confirmată și de rezultatele studiului ING Internațional Survey Savings 2017, distribuit la începutul acestui an, ce a arătat că 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declară că au economii, mai bine de o treime au economisit mai puțin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili în fața unor evenimente neprevăzute sau în cazul în care își pierd locul de muncă. Doar 29% dintre europeni pot să declare că piața locuințelor din țara lor este pe drumul cel bun, în timp ce 45% sunt în dezacord.

"Europenii văd întregul proces de a-și căuta o casă destul de scump; mulți dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depășit, iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decât au estimat. În consecință, mulți resimt dificultățile de a plăti rata sau chiria la casă în fiecare lună", a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea