Apropierea dintre cele două Corei nu trebuie să meargă mai repede ca denuclearizarea (Mike Pompeo)

Apropierea dintre cele două Corei nu trebuie să meargă mai repede ca denuclearizarea (Mike Pompeo)

Apropierea dintre cele două Corei nu trebuie să meargă mai repede ca denuclearizarea Nordului, a avertizat marţi şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, citat de AFP.

Emisarul Statelor Unite pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, s-a întâlnit marţi la Washington cu reprezentantul special al Coreii de Sud pentru pace şi securitate în Peninsula Coreeană, Lee Do-hoon, pentru "a întări mai mult strânsa noastră coordonare", a declarat secretarul de stat în faţa presei.

Cele două ţări aliate au înfiinţat un grup de lucru pentru a oficializa această coordonare, în momentul în care cooperarea dintre Seul şi Phenian pare să avanseze mai repede decât negocierile dintre americani şi nord-coreeni pentru a se ajunge la denuclearizarea regimului comunist.

"I-am spus clar Republicii Coreea că dorim să facem în aşa fel încât pacea din peninsulă şi denuclearizarea Coreii de Nord să nu întârzie în raport cu consolidarea relaţiilor dintre cele Corei", a explicat Mike Pompeo.

"Vedem asta ca un tandem, trebuie să avanseze în acelaşi ritm. Pentru noi, sunt două procese importante şi paralele, iar acest grup de lucru are misiunea de a face să continue la fel", a insistat demnitarul american.

De la summitul istoric dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, tratativele privind denuclearizarea stagnează, cu numeroase întâlniri anulate, amânate sau fără rezultat. Al doilea summit ar urma să aibă loc la începutul lui 2019.

În prezent însă rare sunt măsurile concrete luate de Phenian pentru a abandona armele sale atomice.

În paralel, Nord şi Sudul îşi înmulţesc gesturile simbolice şi deciziile concrete pentru reconcilierea lor. Kim Jong Un este aşteptat la Seul pentru o vizită istorică la invitaţia preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, chiar dacă această întrevedere anunţată iniţial pentru începutul anului ar putea suferi o uşoară întârziere.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?