Aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO, la exercițiul multinațional "Noble Jump"

Aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO, la exercițiul multinațional "Noble Jump"

Aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO vor participa, cu 500 mijloace tehnice, la exercițiul multinațional "Noble Jump" 2017 (NOJP17), care se va desfășura în perioada 26 mai - 16 iunie pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României, informează Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia și Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare și pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia — Bulgaria — România, până la Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu.

"Noble Jump 2017 este un exercițiu NATO important, care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianței. Apreciez susținerea autorităților țărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, și strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoștințele și experiența noastră se situează la cel mai înalt nivel", a afirmat, referindu-se la exercițiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forței de Reacție Rapidă a NATO în 2017.

În cadrul NOJP17, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor și a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României. Acest proces va fi facilitat de către Unitățile de Integrare a Forțelor NATO (NATO Force Integration Units — NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, și forțe aparținând națiunilor gazdă.

"Momentul culminant al dislocării va fi exercițiul cu trageri de luptă ce se va desfășura în Centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU din România și Bulgaria, trebuie menționat că, în regim de parteneriat, forțele românești care se vor instrui integrat în Cincu aparțin Brigăzii Multinaționale de la Craiova", a spus comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu, despre exercițiul Noble Jump 2017.

NOJP17 este un exercițiu cu termen scurt de notificare, planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli. Exercițiul va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței (Readiness Action Plan — RAP), în Bulgaria și România.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis

5 VIDEO Scene violente la Cluj: Femeie târâtă prin noroi de poliţişti şi băgată cu forţa într-o ambulanţă. Expli…