Arad: Nemulţumiri după ce firmelor li s-a impus să plătească apa de ploaie, iar facturile au crescut semnificativ

Arad: Nemulţumiri după ce firmelor li s-a impus să plătească apa de ploaie, iar facturile au crescut semnificativ

Tot mai mulţi agenţi economici din Arad reclamă faptul că plătesc facturi pentru apă şi canalizare majorate de câteva ori, în ultimele luni, după ce compania locală care asigură serviciile a impus ca firmele şi instituţiile să plătească şi pentru colectarea apei pluviale, iar din cauza ploilor abundente facturile au crescut semnificativ, costul apei pluviale fiind mult mai mare decât al consumului de apă potabilă.

În cazul clienţilor cu personalitate juridică, apa pluvială este taxată de Compania de Apă Arad de la sfârşitul anului 2018, iar reacţii au existat imediat, însă iniţial costurile nu au fost foarte mari. În primăvara şi vara acestui an, însă, pe fondul ploilor abundente, deci a cantităţilor mari de apă pluvială rezultată, compania a pretins sume foarte mari, chiar şi de câteva mii de lei, în cazul unor firme.

Pe reţelele de socializare, patronii unor firme au postat facturi în care se arată că, pentru apa pluvială, plătesc sume de câteva ori mai mari decât pentru apa potabilă consumată. În medie, factura s-a triplat, reclamă cei care au postat imagini cu facturile.

Patronul unei firme din municipiul Arad a declarat, joi, pentru AGERPRES, că ultima factură a depăşit 3.500 de lei, din care 2.900 a reprezentat serviciul de canalizare pluvială, iar restul a fost consumul de apă şi canalizarea menajeră.

"Am mers la Compania de Apă să cer explicaţii, iar doamna de la ghişeu mi-a spus, sec, că nu are ce face, că a plouat mult în ultima vreme. Deci eu sunt de vină că a picat apa din cer şi trebuie să plătesc. În acest ritm, ajung la faliment", a spus el.

Consilierul judeţean Adrian Butunoi (PSD) a tras şi el un semnal de alarmă, joi, cu privire la această situaţie. El a afirmat că, anul trecut, la cererea Companiei de Apă Arad, Consiliul Judeţean, "prin votul consilierilor PNL, a instituit un nou bir pe spatele agenţilor economici arădeni: taxa pe apa de ploaie".

"Firmele au ajuns bătaia de joc a celor de la Compania de Apă, fiind nevoite să plătească facturi de zeci de mii de lei pentru apa de ploaie. Este strigător la cer ce se întâmplă în Arad, unde patronii plătesc mai mult pentru apa de ploaie decât pentru gaz, curent sau apa potabilă. Această situaţie este generată de o hotărâre votată anul trecut în Consiliul Judeţean de către reprezentanţii PNL, iar noi am spus încă de la acel moment că este inacceptabil să taxăm şi apa de ploaie", a declarat Butunoi.

Consilierul a menţionat că a primit "nenumărate" sesizări în ultimele săptămâni "de la oameni de afaceri disperaţi, care au de plătit 5.000, 7.000, 10.000 de lei pentru apa de ploaie". Consilierul a spus că va cere ca situaţia să fie discutată de urgenţă în Consiliul Judeţean Arad, urmând să propună eliminarea taxei, "care nu există în alte judeţe".

"Legislaţia a fost modificată prin OG 114/2018, unde se precizează faptul că taxa 'poate' fi instituită în cazul în care e absolut necesar, adică societatea are probleme financiare grave, nu mai poate plăti salariile, e în prag de faliment etc. Ceea ce nu e cazul la Arad", a mai declarat Butunoi.

Reprezentanţii Companiei de Apă au precizat, pentru AGERPRES, că nu se facturează apa de ploaie, ci serviciul de prestat pentru colectarea, transportul şi epurarea apelor meteorice (pluviale), iar facturarea agenţilor economici şi instituţiilor se face în funcţie de cantităţile de precipitaţii căzute într-o lună. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei