ArcelorMittal: Prețul gazelor va crește dacă vom fi obligați să cumpărăm de pe bursă; preferăm contractele bilaterale

ArcelorMittal: Prețul gazelor va crește dacă vom fi obligați să cumpărăm de pe bursă; preferăm contractele bilaterale

Prețul gazelor va crește după ce producătorii și furnizorii de gaze vor fi obligați să comercializeze pe bursă cel puțin 30% din cantități, a declarat, luni, Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galați, într-o conferință de presă.

"Un asemenea pas s-a făcut și în Polonia acum un an-doi și acest lucru a dus la creșterea prețului gazelor pentru utilizatorii industriali. Am discutat cu furnizorii de pe piață și nu doar consumatorii sunt îngrijorați, ci și furnizorii, pentru că acest lucru ar duce la creșterea prețului gazelor", a susținut Ribo.

Potrivit acestuia, obligația de a tranzacționa gaze pe bursă ar trebui să fie făcută gradual, nu brusc de la 1% la 30%, cum are în vedere Guvernul.

"Poate că aceasta este direcția spre care trebuie să ne îndreptăm, dar nu putem avea un astfel de salt. Acum doar 1% din gaze sunt tranzacționate pe bursă și nu se poate trece brusc de la 1% la 30-40%. Recomandăm să existe o abordare progresivă în acest sens", a mai spus șeful ArcelorMittal Galați.

El a explicat faptul că, pe bursă, există contracte fixe pe care părțile nu le pot negocia, ceea ce este în detrimentul marilor consumatori.

"Proiectarea platformei face foarte dificil pentru tipul de consum pe care îl avem noi să încheiem orice tip de contract. Pentru un consumator mic de gaze, acest lucru nu este semnificativ, dar pentru un consumator mare, cum suntem noi, te confrunți cu o situație oligopolistică. Rețeaua românească de gaz nu este suficient de bine conectată la rețeaua de furnizori astfel încât să ai posibilitatea să alegi", a arătat Ribo.

Acesta a mai spus că, pentru un mare consumator de energie și gaze, precum combinatul gălățean, este de preferat să existe posibilitatea încheierii de contracte bilaterale pe termen lung, pentru a exista o predictibilitate.

"Noi avem nevoie de energie și de gaz nu pentru a le vinde, ci pentru a produce oțel. Avem nevoie de predictibilitate pe termen mediu, nu de pe o zi pe alta", a continuat Ribo.

El a arătat că ordonanța de urgență privind obligativitatea de a se tranzacționa gaze pe bursă nu are ca fundament studii de fezabilitate serioase privind impactul la consumatori.

În legătură cu intențiile autorităților de a majora contribuțiile consumatorilor pentru energia regenerabilă, Ribo a arătat că orice cost în plus cu energia afectează foarte mult activitatea combinatului.

"Suntem o țară europeană și ne luptăm cu competitori din afara Europei, ei nu au o asemenea povară, iar noi nu putem cere clienților noștri din România să plătească mai mult cu 10-15% pe tonă doar pentru că sunt din România și au costuri mai mari cu aceste taxe. Orice mișcare care merge în direcția creșterii prețului energiei nu este o direcție bună pentru noi. Mai mult, amenință chiar rezultatele bune obținute în ultimii ani, care s-ar putea pierde din cauza măsurilor. Trebuie să definim ce vrem, dacă vrem să închidem industria oțelului, haideți s-o închidem atunci. Vom avea turbine eoliene, dar nimeni nu va mai consuma curentul produs de ele", a mai arătat directorul general al combinatului siderurgic.

La finele săptămânii trecute, Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat că, în perioada următoare, contribuția pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va crește, după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susținerea energiei verzi.

"Legea 220 nu mai este de mult actuală. (...) Avem acum în lucru și probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl așteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităților. Oricum ai lua-o, se va produce o creștere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, își asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară", a arătat Calotă, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

El a refuzat să precizeze cu cât va crește factura la electricitate în urma acestor modificări, însă, potrivit unor surse din domeniu, contribuția pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de MWh.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susținut că, din modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre, a rezultat că România ar trebui să își fixeze o țintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030. "Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană", a spus Popescu.

Pentru anul 2020, România și-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut. Potrivit datelor Eurostat, țara noastră a atins această țintă încă din anul 2014. În România există în acest moment aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă.

Comisia Europeană a fixat o țintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”