Arestarea a aproximativ 1.400 de manifestanţi: Moscova invită Parisul 'să nu-i dea lecţii', amintindu-i de 'vestele galbene'

Arestarea a aproximativ 1.400 de manifestanţi: Moscova invită Parisul 'să nu-i dea lecţii', amintindu-i de 'vestele galbene'

Moscova a cerut miercuri Franţei să 'nu-i dea lecţii' în privinţa arestărilor în masă de manifestanţi în weekend, acuzând-o că a făcut uz de 'toate metodele represive' în timpul mişcării 'vestelor galbene', informează France Presse.

Opoziţia rusă, a cărei numeroşi candidaţi şi-au văzut candidaturile respinse la alegerile locale din septembrie, a manifestat sâmbătă în plin centrul capitalei ruse în semn de protest.

Această manifestaţie neautorizată s-a soldat cu aproape 1.400 de arestări, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, fără precedent de la revenirea preşedintelui Vladimir Putin la Kremlin în 2012 pentru al patrulea mandat.

Ministerul de Externe francez a cerut luni seara 'eliberarea rapidă' a manifestanţilor arestaţi, exprimându-şi totodată 'profunda îngrijorare faţă de evoluţiile recente' în Rusia.

'Aceasta este aceeaşi Franţă unde în decurs de aproape un an s-au dat adevărate lupte între manifestanţi şi poliţie, potrivit francezilor înşişi', a reacţionat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, referindu-se la mişcarea 'veste galbene' care a zguduit Hexagonul timp de şapte luni.

'Autorităţile franceze au practicat asupra populaţiei lor toate felurile de metode represive: de la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă până la arestări în masă', a afirmat aceasta.

'Manifestaţiile nu erau autorizate şi poliţia a acţionat de parcă (protestatarii) ar fi fost ocupanţi străini şi nu cetăţeni francezi', a adăugat pe un ton ironic reprezentanta diplomaţiei ruse.

Tribunale din Rusia au anunţat marţi că au emis mandate pentru arest provizoriu în cazul a 60 de participanţi la manifestaţia de sâmbătă şi a condamnat alte peste 160 de persoane la amenzi.

Chiar înainte de această acţiune de protest, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare pentru lansarea de apeluri de a ieşi în stradă. Manifestaţia de sâmbătă s-a desfăşurat practic în absenţa liderilor opoziţiei, întrucât aceştia fuseseră reţinuţi de forţele de ordine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski