Armata americană îi învață pe roboți bunele maniere

Armata americană îi învață pe roboți bunele maniere

Oamenii știu să-și oprească telefoanele atunci când se află în sala de lectură a unei biblioteci sau să spună "mulțumesc" persoanei de la care primesc ceva. Astfel de reguli generale de etichetă sunt învățate în prezent și de roboți în cadrul unui program desfășurat de Armata americană, conform SPACE.com.

Sursa foto: DARPA

Conform experților, roboții care deprind astfel de norme și de reguli sociale pot interacționa mai ușor cu oamenii.

Primele faze ale proiectului au fost încheiate recent de o către o echipă de experți ce a fost finanțată de Agenția DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) — o agenție din cadrul Departamentului american al Apărării care are drept obiectiv dezvoltarea de noi tehnologii militare.

Cercetătorii au studiat modul în care oamenii recunosc și reacționează față de astfel de norme sociale și au dezvoltat un algoritm care le permite mașinilor să învețe ce sunt "bunele maniere" pornind de la observarea comportamentului uman. Conform cercetătorilor, un sistem dotat cu inteligență artificială (AI) va putea în curând să "intuiască" modul în care să se comporte în anumite situații, la fel ca și oamenii.

"Dacă în viitor vom avea în jurul nostru roboți, mașini care se conduc singure și asistenți digitali în telefoanele și locuințele noastre, așa cum se preconizează în prezent, atunci acești asistenți vor trebui să respecte aceleași norme pe care le respectăm și noi", a declarat" Reza Ghanadan, managerul acestui program din cadrul DARPA.

Astfel mașinile inteligente de mâine vor trebui să învețe o lungă listă de norme sociale și etice, norme pe care oamenii le învață din copilărie. De asemenea, sistemele dotate cu AI trebuie să învețe și din ușurința cu care oamenii identifică încălcări ale acestui sistem de norme și, nu în ultimul rând, vor trebui să poată învăța noi reguli la fel de rapid ca oamenii.

"Este un domeniu cu care suntem toți familiarizați pentru că oamenii 'normali' pot detecta foarte rapid orice încălcare a normelor", a mai susținut Ghanadan

Deocamdată proiectul DARPA a reușit să construiască un cadru pentru ca mașinile să poată învăța cum să respecte normele și convențiile sociale. Dacă acest proiect se va încheia cu succes, atunci chiar și roboții vor avea capacitatea de a învăța, activa și de a aplica un număr mare de norme sociale pe care fiecare dintre noi ne așteptăm ca semenii noștri să le respecte.

Prin construcția acestui cadru de dezvoltare și testare a algortimilor pentru comportament "manierat" al mașinilor, sistemele dotate cu inteligență artificială vor putea învăța să imite și mai bine comportamentul uman dezirabil.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /