Armata israeliană a primit „semnale” cu câteva ore înainte de atac. Eroarea care le-a permis teroriștilor să ucidă soldații în propriile paturi

Armata israeliană a primit „semnale” cu câteva ore înainte de atac. Eroarea care le-a permis teroriștilor să ucidă soldații în propriile paturi

Militarii israelieni spun că nu au existat avertismente semnificative cu privire la iminența unui atac al Hamas, dar serviciile de informații au discutat despre semnalele primite în timpul nopții de vineri și au convenit să reia discuția sâmbătă dimineață.

Soldații israelieni au fost luați complet prin surprindere de teroriști FOTO Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a admis că armata a primit semnale despre posibile mișcări de trupe Hamas pe 7 octombrie, cu câteva ore înainte de operațiunea teroristă. Însă, potrivit acestuia, nu au existat informații exacte din partea serviciilor de informații.

Nu au existat avertismente semnificative . Semnalele, care au apărut cu câteva ore înainte de atac, ar fi putut avea la bază diverse indicii din partea serviciilor de informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. El a promis că armata va investiga toate circumstanțele atacului surpriză al Hamas.

Declarațiile IDF vin după dezvăluirile făcute de jurnaliștii israelieni de la Channel 13. Aceștia au relatat miercuri că armata israeliană a primit avertismente despre posibile mișcări de trupe cu o noapte înainte de atacul Hamas. „Au existat informații privind mișcarea de trupe, dar nu pentru a înțelege că este vorba despre un atac major”, a mai spus Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF.

„Un avertisment privind mișcarea de trupe nu este ceva neobișnuit”, a adăugat acesta. Channel 13 a mai spus că informațiile care au sosit cu câteva ore înainte de atac au generat discuții telefonice între înalți oficiali ai IDF în mijlocul nopții. Potrivit televiziunii, oficialii au discutat despre aceste indicii în timpul nopții, dar au convenit să continue discuția dimineața.

A doua zi, dimineață, Hamas a lansat însă atacul asupra sudului Israelului, o operațiune devastatoare care s-a soldat cu cel puțin 1.200 de morți și numeroși răniți. New York Times a scris la rândul lui, marți, că serviciile secrete au avut unele informații înainte de atac.

Eșecuri în serie ale serviciilor de informații și armatei

Cu puțin timp înainte ca luptătorii Hamas să pătrundă în Israel în zorii zilei de sâmbătă, serviciile de informații israeliene au detectat o creștere a activității în unele dintre rețelele militante din Gaza pe care le monitorizează.

Realizând că se întâmplă ceva neobișnuit, agenții au trimis o alertă soldaților israelieni care păzesc frontiera cu Gaza, potrivit a doi oficiali israelieni de rang înalt din domeniul securității. Dar armata nu a dat curs avertismentului, scrie cotidianul american, fie pentru că soldații nu l-au primit, fie pentru că nu l-au citit.

Patru oficiali israelieni din domeniul securității au declarat pentru New York Times că succesul atacului a avut la bază o serie de eșecuri ale serviciilor de informații și armatei israeliene.

Una dintre probleme a fost incapacitatea ofițerilor de informații de a monitoriza canalele de comunicare cheie folosite de atacatorii palestinieni. De asemenea, o altă problemă a fost încrederea excesivă în echipamentele de supraveghere a frontierelor, care au fost ușor de distrus de către luptătorii Hamas, ceea ce le-a permis acestora să atace bazele militare și să ucidă soldați în paturile lor.

Egiptul a avertizat despre iminența unui „eveniment”, dar israelienilor le-a scăpat

De vină, au mai spus oficialii, a fost și gruparea comandanților într-o singură bază de frontieră care a fost invadată în faza de debut a incursiunii, împiedicând comunicarea cu restul forțelor armate.

Nu în ultimul rând, o mare problemă a fost și incapacitatea oficialilor israelieni de a înțelege strategia liderilor Hamas, care au tot spus în ultima vreme, pe canale private, despre care știau că sunt monitorizate de Israel, că nu se pregăteau de luptă.

Un alt avertisment despre un posibil atac a venit dinspre Egipt. Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Michael McCaul, a declarat că oficialii egipteni au avertizat Israelul cu privire la potențialul de „violență”, cu trei zile înainte de atacul surpriză al Hamas.

„Știm că Egiptul i-a avertizat pe israelieni cu trei zile înainte că un astfel de eveniment s-ar putea întâmpla”, a declarat McCaul reporterilor după o ședință de informare a serviciilor de informații, organizată după atac.

„Nu vreau să intru prea mult în detalii clasificate, dar a fost dat un avertisment ”. „Cred că întrebarea este la ce nivel”, a adăugat el. „Nu suntem pe deplin siguri cum de ne-a scăpat. Nu suntem pe deplin siguri cum a ratat Israelul acest lucru”, a mai spus oficialul american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat