Așa o fi?

Așa o fi?

Chiar dacă s-a format profesional ca lider sindical, șef peste un minuscul grup de 15 lucrători în Sălaj, se presupune că Lucian Bode are proprietatea cuvintelor. Mai ales atunci când comunică nu pe persoană fizică, ci din postura de ministru de Interne. Ca să nu mai vorbim că, în ultima vreme, așa cum îi șade bine unui ardelean, pe Bode nu l-a mai luat chiar atât de mult gura pe dinainte, ca la începuturile mandatului său în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, alegând cu înțelepciunea specifică postului să mai frunzărească și niscai analize informative înainte.

Sorin Coman a fost șeful Vămii Porțile de Fier 1

Iar în ultima vreme, Bode tot surâde ”parșiv”, lăsând de înțeles că nu mai este mult și va exploda ”nucleara” în a cărui pregătire este implicat personal de câteva luni de zile… Informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră arătând că Lucian Bode ar fi declanșat deja o operațiune de mari dimensiuni, pentru ”eliberarea” Ministerului de Interne de colegul de partid Marcel Vela. Pentru că, deși Vela și Bode au colaborat mai mult decât decent, făcând inclusiv schimburi de cadre, încă de când cel din urmă era ministrul Transporturilor, situația s-ar fi schimbat radical în ultima vreme. Perioadă în care, deși Vela a ajuns să pozeze tunzând câini de plictiseală, acesta încă nu și-ar fi retras oamenii de încredere din posturile cheie ocupate la nivelul unor întregi structuri ale MAI. Ceea ce implică automat neputința actualului ministru de a își impune proprii oameni. Și mai ales că la Cabinetul lui Bode există deja o ”listă de așteptare” care crește pe zi ce trece, existând Inspectorate Generale unde de luni de zile se amână numirile a zeci de inspectori șefi în teritoriu. Astfel că, pentru a forța ”schimbarea liniilor” din MAI, după ce Vela se tot face că plouă, DGA, la pachet cu DIICOT a descins la Mehedinți! Desigur, într-o operațiune legală și instrumentată de luni de zile. Dar pe care Bode se pliază acum, sursele noastre susținând că ”rahatul” de la Poliția de Frontieră Mehedinți va fi aruncat mult mai curând decât se așteaptă fostul ministru Vela în ”ventilatorul” direcționat către Caraș – Severin, Timiș și Arad…

Țigările, țintă falsă!

167 de percheziții și 84 de persoane duse la audieri nu avea cum să nu reprezinte rețeta succesului pentru intensa mediatiazare a dosarului privind contrabanda de țigări de la Mehedinți. Mai ales că scurgerile controlate de informații au fost minuțios alimentate încă de la momentul declanșării operațiunii, cu ”updatările” de rigoare, pe parcursul mai multor zile: ” Sunt vizați membrii mai multor grupări de contrabandă cu țigări, foarte bine organizate, similar unui sindicat infracțional. Liderul grupării plătea taxe de protecție polițiștilor de Frontieră din Mehedinți.

 
Fifor, unul de la PSD, Robu, unul de la PNL…

În anchetă este vizat inclusiv șeful acestei structuri. Acțiunea vizează destructurarea unor grupări infracționale implicate în infracțiuni de contrabandă, care ar fi fost protejate de mai mulți polițiști. În schimbul protecției oferite, aceștia ar fi primit periodic sume de bani. Astfel, printre cei care ar fi asigurat protecție sau chiar ajutor membrilor rețelelor de contrabandiști sunt subalterni ai șefului Poliției de Frontieră Mehedinți, care nu luau măsuri atunci când transporturile cu țigări treceau din Serbia în România, ba chiar ajutau ca acestea să treacă frontiera fără probleme. Pentru aceste transporturi, piața de desfacere cuprindea județe din vest, sud și sud-vestul țării. Prejudiciile aduse prin aceste fapte au fost de câteva sute de mii de euro, potrivit estimărilor din ultimele luni, de când grupările au fost monitorizate”. ”Ultime luni” în care Operațiunile Speciale s-au convins pe deplin și că țigările erau cu adevărat aduse din Serbia, dar că nu acestea erau principala ”marfă” a cărăușilor peste Dunăre. Și uite cum, dacă dinamica operativă o va impune, se va da drumul și la adevăratul rechizitoriu, cel care demonstrează că, momentan cel puțin, contrabanda cu țigări este în bună măsură doar o țintă falsă.

”Bornele” Doru Dumitrescu și Mihai Fifor

Iar pe ”foaia de parcurs” a anchetatorilor va trebui bifată și ”borna” Doru Dumitrescu. ”Bătrânul combinator” al MAI-ului pe zona Mehedinți și care a fost ”reevaluat” odată cu scurtul mandat al severineanului Mihai Fifor în fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Când, mai ales înainte de debarcarea lui Fifor, s-au ”consemnat” mai multe concursuri organizate în afara procedurilor agreate de structurile contrainformative. Numai că, pentru a se menține imaginea echilibrului politic, ”țintele finale” ale anchetei trebuie să aibă percepția constituirii unei grupări transpartinice. Astfel că, pe lângă ”roșii” Doru Dumitrescu și Fifor, în Timișoara se va mări ”hora” și cu oameni ai legii ”galbeni”. Dintre care unul, procuror ajuns între timp pe cai mari la București este identificat ca fiind extrem de apropiat de fostul primar liberal Nicolae Robu.

Frontieristul e vameș!

Sorin Irinel Coman, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți a fost identificat ca principalul lider al ”sindicatului infracțional” al polițiștilor care ”păpau” de la contrabandiști. Și cu toate că până la vârful sistemului s-a legendat lovitura dată astfel încă atât de influentei ”Frății a Frontieriștilor”, nu trebuie uitat că acesta a ajuns șef la Poliția de Frontieră de-abia în 2019. Înainte fiind șeful Vămii Porțile de Fier 1, ceea ce spune multe… Inclusiv despre posibilitatea ca astfel unii să împuște doi iepuri dintr-o lovitură, rezolvându-și și ”socotelile” interne.

Deja se naște o idilă între DGA și Frontieră…

Oricum, ancheta a ajuns deja la nivelul clanului condus de Dudașu Saizu Petrișor, lider interlop cu alte zeci de dosare penale la activ. Și care activa ”pe raza județului Mehedinți cât și în alte județe”, după cum au reținut deja anchetatorii. Dudașu Saizu Petrișor, un nume care îl va bântui ceva vreme de acum încolo pe Marcel Vela și apropiații acestuia din zona de Vest… Acolo unde ancheta urmează a fi extinsă în următoarele săptămâni. Dacă între timp nu cumva va fi efectuată ”curățenia internă” și astfel nu va mai fi nevoie de trecerea la ”next level”.

S-au spart la Jasa Tomic !

Cel în care se va reveni la ”punctul zero” al acestei anchete. Una disjunsă de DIICOT și DGA din cea declanșată de autoritățile sârbe! Pentru că, după cum susțin sursele noastre, primii care s-au ”spart” au fost polițiștii sârbi care acționau în zona Jasa Tomic, tot pe contrabanda cu țigări și alte ”mărfuri”. Ce-i drept, atunci ancheta a trecut și Dunărea, numai că faptul că șeful Sectorului Poliției de Frontieră Cruceni, comisarul șef Remus Nica era unul instruit de FBI a mai redus din entuziasmul inițial al procurorilor DIICOT. Cei care l-au identificat în noaptea de 15/16 iulie 2018, încărcând alături de un agent din subordine țigări de contrabandă în mașina de serviciu. Astfel că s-a mers pe monitorizare… Ceea ce și explică entuziasmul actualului ministru Bode că, în sfârșit, va putea scăpa de oamenii predecesorului Vela, fără a da socoteală în fața partidului ! SURSA: National.ro/Cătălin Tache

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...