Așa o fi?

Așa o fi?

Este, de departe, cel mai prolific, dar considerat și cel mai influent avocat al României ultimilor ani. Și cum vremurile de aur ale Casei de avocatură Mușat& Partners coincid în bună parte cu mandatele lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, statutul de ”avocatul președintelui” nu a făcut decât să legendeze și mai mult teoria unui Gheorghe Mușat căruia nimic nu îi poate sta în cale. Mai ales că această etichetă este una oficială, Mușat chiar fiind avocatul personal al lui Klaus Iohannis în cazuri precum cel al procesului câștigat împotriva Agenției Naționale de Integritate. Și încă atunci când fostul edil al Sibiului avea nevoie ca de aer de o decizie în instanță care să îi permită ascensiunea la Președinția României.

Fostul ofițer de Securitate încă amenință că ”bagă oamenii la pușcărie”!
Însă ascensiunea fulminantă a celui care îl reprezintă nu doar pe Iohannis, dar este ”spate în spate” și cu cei mai apropiați oameni ai președintelui, precum afaceristul Michael Schmidt sau ”rezerviști” MApN care câștigă pe bandă rulantă contracte de miliarde cu MApN-ul ”Rețelei Ciucă” este absolut șocantă. Mai ales dacă iei de bună povestea de viață absolut halucinantă cu care Gheorghe Mușat a defilat public pentru a justifica cum, în cazul său, România se poate dovedi, mai mult chiar decât Statele Unite ale Americii, ”țara tuturor posibilităților”.

Taximetrist în Gara de Nord, cu 17 lei în buzunar

Dar hai să citim – și în fara inițiaților sistemului chiar să ne crucim! – cum a făcut taximetristul Gheorghe Mușat ”marele salt” către o afacere de zeci de milioane de euro anual. Cel puțin în varianta livrată în anul 2009 : ” Începuturile mele au fost mai grele decât pentru oricare alt avocat. 1989 m-a prins cu 17 lei în buzunar și câțiva prieteni, la care puteam trage seara la masă. La începutul lui ianuarie 1990 am fost reprimit în avocatură cu aplauze. Eram un om cu o bibliotecă juridică, dar fără niciun client, deoarece după șapte ani de absență oamenii te uită. Zamfirescu era deja renumit, Nestor venea de la un institut cunoscut, Florea, Stoica aveau deja un nume. Eu reveneam în avocatură după 4 ani de închisoare la Aiud și alți doi de taximetrie în Gara de Nord. (…) La sfârșitul anului 1990 aveam deja clienți privați, în special companii străine. Companii precum Rhone – Poulenc, actuala Sanofi – Aventis, Renault, Cement Fran’ais sau Societe Generale, care funcționa în România încă din 1970 sub statutul de reprezentanță străină”. Și uite cum ”activitatea firmei a început cu o garsonieră închiriată într-un bloc, după care a cumpărat un apartament cu patru camere iar apoi toate apartamentele de pe un etaj întreg”.

”Rețeaua Ciucă” merge doar pe mâna Leviatan

Ei, asta da poveste de viață! Cu un taximetrist cu 17 lei, care este asaltat de cele mai mari companii străine ca să le reprezinte interesele afacerilor derulate în România dintr-o garsonieră închiriată într-un bloc! Între timp însă, ce-i drept, aceasta a mai fost ”nuanțată” cu ”amănunte” pe care Gheorghe Mușat a uitat să le enumere în această primă fază a explicării succesului său în afaceri, dar pe care apoi a fost nevoit să le recunoască. Deși le-a nuanțat iarăși în propria versiune…

Ofițer de Securitate, ”turnător” la Aiud!

Pentru că la un moment dat au ”explodat” public documente care au arătat că fondatorul Casei de Avocatură Mușat & Asociații a fost ofițer de Securitate, după care a ajuns ”turnător” al aceleiași Securități, la Penitenciarul Aiud! Acolo unde, sub numele conspirativ ”Miron”, deținutul Gheorghe Mușat ar f scris peste 100 de note informative, marea lor majoritate despre deținutul politic Iulius Filip. Iar aceste documente l-au făcut pe actualul avocat al președintelui Iohannis să își asume trecutul demn de orice scenariu de film, chiar dacă a oferit o justificare cel puțin controversată pentru îndelungata sa relație cu Securitatea ceaușistă : ” Am activat ca ofițer de Securitate în perioada 1972 – 1983 la Inspectoratul de Securitate al Municipiului București, secția contraspionaj. Am înțeles repede că nu acolo este locul meu și am încercat să plec (n.r. – ”repede”, când a activat 11 ani?). Iar după ce ar fi reușit să treacă în rezervă cu ajutorul unui certificat medical, Gheorghe Mușat ar fi intrat în Baroul București. ” Motiv pentru care ar fi fost încarcerat în penitenciarul din Aiud, pentru că ”eram un exemplu prost pentru toți cei rămași în sistem”, după cum justifică Mușat. În timp ce acuzațiile oficiale au fost cele de ”divulgare de date privind munca operativă a organelor de securitate; trafic de influență; deținere de mijloace folosite în munca de securitate, nerespectarea regimului privind mijloacele de plată străine”. După care ofițerul de Securitate a fost încarcerat la Aiud, unde i s-ar fi deschis dosarul de urmărire ”Mureșul” și contactat de foștii săi colegi de serviciu, care i-au propus să devină oficial informatorul lor, pentru că rămăseseră fără ”turnători” în respectiva pușcărie unde se aflau deținuții politici.

Extinderea bazei de la Câmpia Turzii, o afacere de 100 milioane euro

Numai că Mușat a negat doar că ar fi ”turnat” din postura de ofițer acoperit al Securității, recunoscând doar propria variantă ”nuanțată” : ”ca deținut politic nu era nevoie să semnezi un angajament ca să dai declarații. Când te chemau la raport, scriai oricum, sub dictare, ceea ce ți se cerea și, atunci când ceea ce scriai nu era pe placul lor, erai obligat să o iei de la capăt până când obțineau declarațiile pe care le doreau. Era și acesta un mijloc de umilință, un mod de a-ți arăta că nu mai ești nimic altceva decât un instrument. Aș fi putut să mă opun? Când ești în închisoare și nu știi ce se întâmplă cu copiii și familia ta, despre care anchetatorii îți dau informații sumbre, când știi că te așteaptă din nou izolarea și riscul de a fi umilit și batjocorit de deținuții de drept comun introduși special în celulă pentru a te reeduca, nu ai alte opțiuni”. Numai că în documentele oficiale ieșit la lumină, Securitatea părea să aibă altă părere despre motivele care l-au îndemnat pe Mușat să toarne, propunând folosirea sa și în libertate : ” Informatorul deținut MIRON a fost recrutat la data de 13.07.1986, pentru acoperirea informativă a efectivului de deținuți condamnați pentur infracțiuni contra securității statului, fiind dirijat în acțiuni informative.

Michael Schmidt și Radu Mihaiu, de aceeași parte a baricadei cu ”Miron”

Informatorul a avut un aport informativ foarte bun, furnizând un număr de peste 100 de materiale cu conținut operativ. S-a dovedit loial, sincer atașat de organul nostru, preocupat de realizarea sarcinilor și păstrarea în deplin secret a conspirativității”.

”Te bag în pușcărie”!

Însă fostul ofițer de Securitate pare să fi trecut peste traumele invocate din perioada Aiud din moment ce, după cum dezvăluiam în ”lovitura” din 6 ianuarie, a ajuns acum să amenințe oamenii de afaceri care nu semnează ce le cere el că ”îi bagă la pușcărie”!!! După cum scrie negru pe alb în plângerea penală depusă împotriva sa de un important om de afaceri : ”Avocatul Gheorghe Mușat a început pe toate căile să încerce să mă evacueze din acel spațiu, a început atât procese de evacuare, cât și plângeri penale prin care cere anularea documentelor anterioare cu fostul proprietar, amenințări și telefoane date către furnizorul nostru de curent electric, cât și amenințări personale prin telefon, prin care îmi spunea să merg la dânsul și să semneze ce îmi spune dânsul, pentru că altfel o să mă bage la pușcărie”! Cam ca la Aiud, nu..? Această plângere făcând obiectul lucrării penale nr. 1067013/2021, în care Gheorghe Mușat este coleg ”de lot” cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

”Rețeaua Ciucă”, Leviatan și CNSC

Caz de studiu… Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a desemnat câștigătoarea celui mai important contract derulat cu Armata. Unul de 100 milioane de euro într-o primă fază, pentru ”lucrări de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii”. Firma de ”apartament” câștigătoare în urma unei ”proceduri simplificate” fiind, ca mai mereu de când ”Reețeaua Ciucă” a preluat MApN-ul, Leviatan Design. Condusă scriptic de fostul ofițer MApN, Robert Cătălin Podaru. MApN a secretizat imediat contractul iar fapt fără precedent în România, cele două mari companii occidentale care contestaseră atribuirea contractului și-au retras în mod misterios sesizările de la CNSC. Prietenii din sistem știu de ce! Dar încă tac, atâta verme cât nu sunt atât de naivi încât să își închipuie că Klaus Iohannis, ”uns cu toate alifiile” încă de când a rezistat atâtea mandate primar la Sibiu, nu are și el grijă de ”bătrânețile” sale. Mai ales că pensia de demnitar chiar nu are cum să îi asigure traiul la Miami… SURSA: National.ro/Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?