Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Asociația 21 Decembrie cere extinderea cercetărilor asupra evenimentelor din perioada decembrie 1989 - iunie 1990

Asociația 21 Decembrie 1989 cere Parchetului General extinderea urmăririi penale în dosarul Revoluției și asupra "faptelor criminale și de diversiune" ale membrilor Comitetului Politic Executiv al PCR, prim-secretarilor, șefilor politici și militari în funcții în decembrie 1989.

"Cerem extinderea urmăririi penale în dosarul Revoluției, nr. 11/ P/ 2014, și asupra faptelor criminale și de diversiune ale membrilor CPEx al PCR, prim-secretarilor, șefilor politici și militari în funcții în decembrie 1989, asupra celor din Securitate, Miliției și Procuratura din Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca, Brașov, București, Tg Mureș și din celelalte orașe unde a fost represiune și au existat rețineri, arestări, morți și răniți începând cu 14 Decembrie 1989 (inclusiv acte pregătitoare din zile anterioare), fapte care nu au fost cercetate până în prezent în dosarele privind Revoluția, și luarea de măsuri asiguratorii în vederea dezdăunării victimelor represiunii și recuperării pagubelor unor instituții de stat, ca urmare a faptelor criminale încadrabile la infracțiuni contra umanității prevăzute și pedepsite de art. 439 din Codul Penal al României", se arată într-un comunicat al Asociației 21 Decembrie transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Adunarea Generală a Asociației 21 Decembrie 1989 s-a întrunit în ședință extraordinară în data de 18 decembrie fiind formulate mai multe cereri.

"Cerem Președintelui României și CSAT, Guvernului și instituțiilor succesoare instituțiilor militare de forță sau procuraturii RSR, declasificarea documentelor și interceptărilor comunicațiilor, care s-au făcut din obiective militare mobile (avioane AWAX) din jurul granițelor României, în decembrie 1989", se mai arată în comunicatul citat. De asemenea, Asociația 21 Decembrie mai cere declasificarea documentelor SIE și SRI, MAPN și MAI, pentru perioada decembrie 1989 — iunie 1990.

Membrii Asociației cer procurorului general al României ca toți cei care au blocat sau tergiversat cercetările ori au închis dosarele să fie puși sub urmărire penală pentru favorizarea criminalilor.

"Cerem ca toți aceia care au ascuns sau distrus probe și au favorizat infractorii în toată această perioadă, să răspundă și civil față de victime! Cerem Guvernului ca, în numele Statului să exercite acțiunea în regres împotriva celor care au închis aceste dosare și din care cauză contribuabilul român a trebuit să plătească circa două milioane de euro dezdăunare prin hotărârile CEDO", se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, având în vedere multitudinea de persoane vătămate care s-au constituit părți civile, Asociația solicită conducerii Ministerului Public și declanșarea procedurii de atragere a răspunderii civile a tuturor celor implicați "în crimele împotriva umanității săvârșite în mod sistematic la nivelul întregii țări", în perioada decembrie '89 — iunie '90 și introducerea lor în dosar, prin ordonanța procurorului, ca părți responsabile civilmente, începând cu Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

2 VIDEO De văzut! Traian Berbeceanu, interviu de excepție la „Garantat 100%”. Avertismentul care dă fiori al com…

3 HOPA! Clujul, singurul mare oraș al României unde USR / PLUS recunoaște că NU poate câștiga primăria! NICIUN par…

4 AVERTISMENT / Ne apropiem de situația de dinainte de criza din 2009-2010. Pericolul major din a doua parte a anu…

5 VIDEO Voi ați văzut? Dăncilă, afirmații halucinante când este întrebată de ce strigă țara MUIE PSD!

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel