Asociaţia Parcul Văcăreşti renunţă la colaborarea cu PMB şi solicită demisia conducerii administraţiei parcului

Asociaţia Parcul Văcăreşti renunţă la colaborarea cu PMB şi solicită demisia conducerii administraţiei parcului

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti transmite că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti şi solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti.

"Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti nu doreşte să gireze modul de lucru incompetent şi haotic al Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti) şi trage un semnal de alarmă: la şase luni de la preluarea administraţiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin structura de administrare înfiinţată, riscă să afecteze integritatea parcului şi să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani", se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Sunt invocate şase motive pentru care Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a luat această decizie, primul dintre ele fiind faptul că Administraţia "demolează infrastructura" de vizitare a parcului, dar nu asigură pază corespunzătoare a zonei.

"Administraţia Parcul Natural Văcăreşti demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori. Asociaţia PNV s-a angajat în mod oficial să suporte costurile reparaţiilor acestora dacă expertiza tehnică o va cere. Administraţia nu a comunicat nimic în acest sens. Parcul nu are pază corespunzătoare şi incendiile de vegetaţie afectează parcul în continuare. În ultimele două luni au avut loc 6 incendii. Amintim, pe 5 aprilie au ars 15 hectare din cele 183 ale Parcului, şi nu 1,5 hectare cum a menţionat în mai multe rânduri conducerea Administraţiei", se arată în comunicat.

Totodată, asociaţia îi reproşează Administraţiei Parcului şi faptul că "nu comunică public şi transparent" planurile pentru administrarea zonei.

"Administraţia Parcului a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări şi lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice şi nu se cunosc conţinutul şi bugetele acestora. Totodată, a refuzat constant să folosească studiile şi datele obţinute de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în 10 ani de activitate (cercetare şi monitorizare a biodiversităţii, monitorizare a vizitatorilor, ridicări topografice, foraje hidrologice, regulament, măsuri de conservare etc.) preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleaşi cercetări", se mai arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Administraţia "s-a opus plantării de arbori" pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol ştiinţific, de protecţie şi de reducere a poluării.

"Asociaţia PNV a plantat şi îngrijit în ultimii ani arbori care vor constitui o perdea forestieră în jurul parcului. Asociaţia PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului, deşi anul trecut, prin semnătura Primarului General, i se recunoştea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structură de management", precizează sursa citată.

"În ultimul an, am tot încercat pe toate căile posibile şi am sperat că parteneriatul dintre asociaţia noastră şi Primăria Municipiului Bucureşti va fi unul benefic parcului şi bucureştenilor. Din păcate, am ajuns acum ca Administraţia Parcului Natural Văcăreşti nu numai să refuze parteneriatul oferit de noi, dar şi să respingă şi să împiedice sistematic propunerile de proiecte venite din partea noastră", precizează preşedintele asociaţiei, Florin Stoican.

În comunicat se menţionează că în 2021, la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, a fost semnat un acord cu Primăria Capitalei pentru administrarea în parteneriat a parcului. În baza acestui acord, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a pregătit toată documentaţia pentru obţinerea administrării.

"Mulţumită acestei documentaţii, Parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociaţia şi Primăria să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat. De la preluarea administraţiei parcului de către PMB, Asociaţia PNV a fost exclusă constant, iar rolul ei minimalizat permanent. Asociaţia are dreptul moral de a-şi apăra munca de 10 ani şi realizările, apreciate în toată lumea, în faţa campaniei de desconsiderare, minimizare şi eliminare dusă de actuala administraţie a parcului şi consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă şi transparentă a administraţiei parcului. Ca atare, solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului şi reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului şi al bucureştenilor", menţionează sursa citată.

Asociaţia adaugă că în perioada următoare îşi va continua activităţile în parc şi va supraveghea îndeaproape activitatea Administraţiei Parcului, precum şi îndeplinirea obligaţiilor legale care-i revin în calitate de administrator.

Asociaţia a luat fiinţă în anul 2014 cu scopul înfiinţării şi administrării Parcului Natural Văcăreşti, primul parc natural urban din România şi cel mai mare spaţiu verde compact din Bucureşti. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk

2 VIDEO Lunetista fotomodel, brazilianca Thalito, ucisă într-un atac al rușilor în Harkov

3 VIDEO Cum sunt vânați și uciși ofițerii ruși. Putin pierde cel de-al 58-lea ofițer

4 „Iadul pe pământ” / Mărturisirile unor soldaţi ucraineni de pe frontul din Est

5 VIDEO Avionul „glorios” cu care Putin spera să câștige în Ucraina, un dezastru. Su-34 cade din cer