Astăzi, duminica de Florii. Duminica bucuroasă a intrării lui Iisus în Ierusalim

Astăzi, duminica de Florii. Duminica bucuroasă a intrării lui Iisus în Ierusalim

Astăzi, duminica de Florii. Duminica bucuroasă a intrării lui Iisus în Ierusalim. Iată câteva din gesturile şi cuvintele simbolice din această duminică de sărbătoare. Bucuria că moartea poate fi învinsă. Cum va fi astăzi vremea, aşa va fi şi de Paşte. Dezlegarea la peşte. Flori şi mâţişori de salcie. 

Florile din mâna ta de astăzi, amintesc de florile cu care mulţimea altădată l-a primit pe Iisus, ramuri de finic şi măslin. Iisus intra în Ierusalim, după minunea învierii lui Lazăr. E bucurie, moartea poate fi biruită, se reînnoieşte sufletul, oamenii sunt buni şi darnici.

Te duci cu orice floare la biserică şi te întorci cu mâţişori de salcie. Cu ei atingi copilul din casa ta sau vitele din gospodărie, ca să crească mari şi sănătoşi. Mâţişorii îi aşezi la icoana ta sfinţită. Cu ei vei mai binecuvânta şi oameni şi lucruri de trebuinţă, ca ele să nu-ţi fie răi şi ostile.

Astăzi, de te-ai ţinut de post, este ultima dezlegare la peşte de dinainte de Paşte şi înaintea unei săptămâni a patimilor, când va fi chiar post negru.

Nu uita, să faci buruienile clocotite din care se face vopseaua ouălor de Paşte.

De vrei să-ţi speli părul, vezi cu unii creştini cred că încărunţesc de se spală de Florii, iar alţii îşi pun busuioc şi canafii din prapor de la înmormântare de fecioară, ca să le strălucească părul, în apa fiartă.

Şi, să nu uităm. Floriile sunt vestitoare ale vremii bune de Paşte.

Sursă: cartea Irinei Nicolau, Ghidul sărbătorilor româneşti.

În jur de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Viorica, Florentina, Florica. Sunt și românce cu nume mai rare, precum Garofiţa, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema.

La bărbați sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Florin, Viorel, Florian, cel mai des întâlnite, precum și cei botezați Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria