Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

Astronautele americane Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat împreună vineri o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a realiza o lucrare de reparaţii, marcând prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA, informează AFP.

O primă tentativă de ieşire în spaţiu exclusiv feminină, avându-le drept protagoniste pe astronautele Christina Koch şi Anne McClain, fusese programată pentru luna martie, dar NASA a fost nevoită să anuleze misiunea cu patru zile înainte, din lipsa unor costume spaţiale de mărime corespunzătoare.

Ieşirea de vineri a început oficial la ora 11:38 GMT, este programată să dureze mai multe ore şi are ca scop înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice care se află în pană din weekendul trecut.

Foto: (c) NASA / EPA


"Christina, poţi ieşi din sas", a anunţat de la centrul de control de la sol din Houston astronautul Stephanie Wilson.

Christina Koch a ieşit apoi încet în spaţiu, urmată de Jessica Meir, care se află la bordul ISS de luna trecută.

"Înaintez...", a spus aceasta din urmă înainte să iasă la rândul său în spaţiu.

Foto: (c) NASA / EPA


Anularea misiunii din luna martie a provocat un val de critici, Hillary Clinton a scris la acea vreme lapidar pe Twitter: "Confecţionaţi un alt costum".

De data aceasta, NASA a fost prevăzătoare, iar cele două femei au ieşit, aşa cum era programat, în costumele lor spaţiale, la 400 de kilometri deasupra Terrei, zburând pe orbită la o viteză de 8 kilometri pe secundă.

Foto: (c) NASA / EPA


De la plasarea ISS pe orbită în 1998, au avut loc 220 de ieşiri în spaţiu ai căror protagonişti au fost astronauţi de toate naţionalităţile, cei mai mulţi americani. Doar 13 americani şi un rus ''au păşit'' în vid. Jessica Meir a devenit cea de-a 15-a.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

2 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!