Astronomii susțin că universul se extinde mai repede decât predicția anterioară

Astronomii susțin că universul se extinde mai repede decât predicția anterioară

Universul se extinde mai repede decât se crezuse anterior, aceasta fiind o descoperire surprinzătoare care ar putea testa o parte a teoriei relativității a lui Albert Einstein, un pilon al cosmologiei rezistent la provocările științei de un secol de când a fost creată, relatează joi agenția Reuters.


Descoperirea că universul se extinde cu cinci până la nouă procente mai repede decât se credea, anunțată în comunicate de presă comune ale NASA și Agenției Spațiale Europene, stârnește, de asemenea, ipoteze despre ce umple 95 la sută din cosmosul care nu emite lumină și nici radiații, au mărturisit oamenii de știință.

"Poate universul ne păcălește", a spus Alex Filippenko, astronom la University of California, Berkeley și coautor al unei viitoare lucrări despre această descoperire care va fi publicată în revista 'The Astrophysical Journal'.

Rata de expansiune a universului nu se potrivește cu predicțiile bazate pe măsurători ale radiației remanente provenite din explozia inițială (Big Bang), care a dat naștere universului cunoscut cu 13,8 miliarde de ani în urmă.

O posibilitate pentru această discrepanță este că universul deține particule subatomice necunoscute, similare cu neutrinii, care călătoresc aproape la fel de repede ca viteza luminii (300.000 de kilometri pe secundă).

O altă idee este că așa-numita "energie întunecată", o forță misterioasă, antigravitațională, descoperită în 1998, ar putea împinge galaxiile mai departe una de alta cu o putere mai mare decât cea estimată inițial.

"Acest lucru poate fi un indiciu important pentru înțelegerea acelor părți din univers care alcătuiesc 95 la sută din tot și care nu emit lumină, cum ar fi energia întunecată, materia întunecată și radiațiile întunecate", a declarat întru-un comunicat fizicianul Adam Riess de la Telescope Science Institute din Baltimore (statul Maryland).

Riess a împărțit în 2011 Premiul Nobel pentru Fizică cu americanii Saul Perlmutter și Brian P. Schmidt pentru "descoperirea expansiunii accelerate a Universului prin observațiile efectuate asupra unei supernove îndepărtate".

Mișcarea mai rapidă a Universului ridică, de asemenea, problema posibilității ca teoria generală a relativității a lui Einstein, care servește ca eșafodaj matematic pentru calcularea modului în care interacționează elementele constucției de bază ale materiei, ar putea să fie ușor greșită, a spus NASA.

Riess și colegii săi au făcut această descoperire prin construirea unei etalon cosmic mai bun pentru calculul distanțelor. Ei au folosit telescopul spațial Hubble pentru măsurarea unui anumit tip de stele, cunoscute sub numele de variabile Cefeide, din 19 galaxii situate dincolo de Calea Lactee.

Cât de repede pulsează aceste stele este direct legat de cât de luminoase sunt acestea, ceea ce poate fi folosit pentru calcularea acestor distanțe, la fel cum filamentul unui bec de 100 wați apare mai vag pe măsură ce te îndepărtezi, au explicat cercetătorii citați de Reuters.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

3 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

4 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

5 Hm, americanii...