Atenționare cod galben de inundații pentru râuri din 30 de județe

Atenționare cod galben de inundații pentru râuri din 30 de județe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis astăzi o atenționare cod galben de inundații, valabilă în intervalul vineri,11 iulie 2014, ora 13,00 – sâmbătă, 12 iulie 2014, ora 16,00, care completează atenționarea emisă ieri. Astfel, 30 de județe se așteaptă să fie afectate de căderile mari de apă, hidrologii avertizând asupra pericolului de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu depășiri ale cotelor de atenție.  

Atenţionarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb - cursuri superioare şi mijlocii (judeţele Cluj, Bihor, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega superioară, Timiş superior şi mijllociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii Mureşului inferior din judeţele Hunedoara şi Arad, Drincea, Desnăţui, Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Olt, Vedea-bazin superior amonte de staţia hidrometrică Văleni şi afluenţii săi (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), afluenţii Argeşului din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu, afluentii Ialomiţei din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa, Buzău şi afluenţii săi din judeţele Covasna şi Buzău, Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în zonele de deal și de munte, din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, se mai pot înregistra scurgeri importante pe versanți, se pot forma torenți și pâraie, viituri rapide pe cu posibile efecte de inundații locale.

15 județe deja afectate de ploi

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a comunicat că în urma ploilor căzute în aproape toată țara, începând din după-amiaza zilei de joi, 130 de localități din 15 județe au fost afectate.  Șuvoaiele de apă formate în urma ploilor abundente, dar și căderile de grindină, au produs pagube în 302 gospodării. Au fost afectate 62 de locuințe și 11 anexe gospodărești, județul cel mai rău lovit fiind Dâmbovița, după cum informează Digi24. S-a înregistrat și o victimă, un bătrân din județul Prahova fiind luat de viitura care i-a măturat curtea.

Patru județe s-au aflat astăzi chiar sub avertizare cod portocaliu de ploi – Botoșani, Vrancea, Bacău și Neamț, jumătatea de nord a țării fiind, de altfel, și la această oră sub avertizare cod galben de precipitații.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”