Australia cumpără drepturile drapelului aborigen

Australia cumpără drepturile drapelului aborigen

Guvernul australian a ajuns la un acord pentru achiziţionarea drepturilor de autor ale drapelului aborigen pentru aproximativ 12 milioane de dolari, punând capăt unei îndelungi dezbateri asupra utilizării acestuia de către companii şi persoane fizice, notează AFP.

Premierul Scott Morrison a afirmat că guvernul său a "eliberat steagul aborigenilor pentru australieni" datorită acestui acord.

Acesta din urmă este rezultatul negocierilor cu artistul aborigen Harold Thomas, care a conceput drapelul în 1971.

În ultimii 50 de ani, acest drapel a devenit un simbol important de protest şi sărbătoare pentru poporul aborigen din Australia.

Dar utilizarea publică a operei lui Harold Thomas a făcut obiectul unor dezbateri intense după ce artistul a acordat licenţe unor companii pentru folosirea sa pe produsele lor.

Una din aceste companii, WAM Clothing, a trimis scrisori de avertizare la numeroase organizaţii, printre care Australian Football League, pentru că au folosit drapelul aborigen pe îmbrăcăminte.

"Sper că acest aranjament va fi un sprijin pentru toţi aborigenii şi australienii care vor dori să folosească drapelul, fără modificări, cu mândrie şi fără restricţii", a spus artistul despre acordul său cu guvernul australian.

"Sunt recunoscător că arta mea este apreciată de atât de mulţi oameni şi că (...) reprezintă ceva atât de puternic", a adăugat el.

Potrivit premierului Scott Morrison, acordul înseamnă că drapelul poate fi folosit pe îmbrăcăminte, terenuri de sport, lucrări de artă şi "orice alt suport, fără a fi nevoie să se ceară o autorizaţie ori să se plătească o taxă".

Acordul prevede, de asemenea, ca guvernul australian să creeze o bursă de studii de 100.000 dolari în onoarea lui Harold Thomas şi destinată studenţilor indigeni, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria