Australia şi SUA au convenit să intensifice cooperarea aeriană în domeniul militar

Australia şi SUA au convenit să intensifice cooperarea aeriană în domeniul militar

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a anunţat joi, la Washington, că Statele Unite şi Australia au ajuns la noi acorduri privind postura forţelor militare care vor conduce la o intensificare a cooperării aeriene prin desfăşurarea prin rotaţie a tuturor tipurilor de avioane militare americane în Australia, transmite Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă comune la încheierea unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe din cele două ţări, Dutton a declarat că cele două părţi vor "consolida semnificativ cooperarea noastră privind postura forţelor, vor creşte interoperabilitatea şi vor aprofunda activităţile alianţei în (regiunea) indo-pacifică".

"Aceasta va include o cooperare aeriană sporită prin desfăşurarea prin rotaţie a tuturor tipurilor de aeronave militare americane în Australia", a adăugat el.

"Am stabilit, de asemenea, susţinere logistică şi capabilităţi de mentenanţă combinate pentru a ne sprijini activităţile consolidate, inclusiv capabilitatea logistică şi de susţinere pentru
submarine şi soldaţi de suprafaţă în Australia".

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că au fost aprobate în cadrul întâlnirii "iniţiative majore ale posturii forţelor care ne vor extinde accesul şi prezenţa în Australia".

Dutton şi Austin au avut aceste discuţii la o zi după ce SUA şi Marea Britanie au anunţat că vor pune la dispoziţia Australiei tehnologia şi capabilităţile necesare pentru lansarea submarinelor cu propulsie nucleară.

China a acuzat joi SUA, Marea Britanie şi Australia că "subminează stabilitatea şi pacea regionale" după semnarea pactului AUKUS, menit să consolideze cooperarea trilaterală în tehnologii avansate de apărare, precum inteligenţa artificială, sistemele de submarine şi supraveghere la mare distanţă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

4 „Am decis să încercăm din nou”

5 Rareș Bogdan reacționează după noile derapaje ale Comisiei Europene privind „corectitudinea politică”