Austria: Cancelarul Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie

Austria: Cancelarul Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie

Procurorii anticorupţie îl anchetează pe cancelarul austriac Sebastian Kurz în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în comisia parlamentară care investighează consecinţele scandalului Ibizagate, care a dus la căderea guvernului precedent, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă, Kurz a declarat că el şi şeful său de cabinet fac obiectul unei anchete.

''Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în comisie şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit (la întrebări)'', a adăugat el.

În urmă cu o lună, fostul şef al extremei drepte austriece şi ex-vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost inculpat pentru corupţie, o premieră după scandalul Ibizagate.

Acuzaţia vizează "acordarea de avantaje" lui Heinz-Christian Strache în contrapartidă la "susţinerea sa pentru modificarea unei legi" pentru a permite unei clinici să fie agreată de asigurările sociale.

În 2019, coaliţia între conservatori şi extrema dreaptă a căzut după o capcană întinsă preşedintelui Partidului Libertăţii austriac (FPÖ), filmat într-o vilă din Ibiza. Acest video, turnat în 2017, pe când Strache era candidat în alegerile parlamentare, îl prezintă gata să se compromită în schimbul unor finanţări oculte.

Difuzarea materialului în mass-media a avut loc odată ce Heinz-Christian Strache a devenit numărul doi al guvernului, scandalul provocând un seism politic în Austria şi lansarea mai multor anchete. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA