Austria: Extrema dreaptă şi-a ales un nou lider

Austria: Extrema dreaptă şi-a ales un nou lider

Partidul de extremă dreapta austriac FPOe şi-a ales luni un nou preşedinte, în persoana fostului ministru de interne Herbert Kickl, care va avea sarcina de a reface imaginea mişcării în rândul susţinătorilor, afectată de un scandal care a provocat revenirea sa în opoziţie, relatează AFP.

Conducerea Partidului Libertăţii din Austria l-a ales în unanimitate în fruntea sa pe Herbert Kickl, de 52 de ani, reprezentând aripa radicală, pentru a-l înlocui pe Norbert Hofer, care şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, după luni de tensiuni interne.

Herbert Kickl, partizanul unei abordări conspiraţioniste în cadrul pandemiei de COVID-19, a promis "un nou start" pentru partid, afectat din 2019 de un scandal care a provocat căderea coaliţiei între dreapta şi extrema dreaptă în Austria, cea mai gravă criză politică de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial în această ţară prosperă de 8,8 milioane de locuitori.

Norbert Hofer i-a urmat în funcţie în 2019 lui Heinz-Christian Strache, pe atunci vicecancelar, care a fost filmat în Ibiza în timp ce propunea contracte publice în schimbul unor finanţări oculte unei femei care afirma că este nepoata unui oligarh rus.

Secvenţa, filmată cu camera ascunsă pentru a-l prinde în capcană, a avut efectul unei bombe politice, dinamitând guvernul şi provocând alegeri anticipate.

În aceste ultime luni, legitimitatea lui Norbert Hofer a fost pusă în discuţie de Herbert Kickl. Primul a recunoscut, de altfel, că s-a săturat "să audă cotidian că nu este făcut pentru acest post".

Cancelarul conservator Sebastian Kurz guvernează în prezent Austria în cadrul unei alianţe inedite cu ecologiştii. Extrema dreaptă este în prezent creditată în sondaje cu 18% din intenţiile de vot.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...