Autoritățile de la Kiev și cele de la Chișinău anunță destructurarea unei grupări specializate în migrația ilegală a bărbaților ucraineni VIDEO

Autoritățile de la Kiev și cele de la Chișinău anunță destructurarea unei grupări specializate în migrația ilegală a bărbaților ucraineni VIDEO

O grupare specializată în migrația ilegală a bărbaților ucraineni în Rep. Moldova a fost destructurată de serviciile de securitate de la Kiev și Chișinău. Aceasta ar fi fost coordonată de doi locuitori ai regiunii transnistrene, potrivit autorităților ucrainene.

SBU și SIS au destructurat schema coordonată de doi indivizi din Transnistria. FOTO: Deschide.md

Ucrainenii cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani care nu pot părăsi țara lor erau ajutați să ajungă din din regiunea Odesa în regiunea transnistreană. Ulterior, prin păduri și evitând punctele de control ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) din Republica Moldova se deplasau în dreapta Nistrului. Fiecare ,,client” achita câte cinci mii de dolari în schimbul ieșirii ilegale din Ucraina.

,,Iar pentru a găsi clienți, membrii schemei au creat mai multe canale „specializate” pe Telegram, dar pentru asigurarea profiturilor ilegale îi obligau să achite pentru servicii prin intermediul portmoneelor electronice ”, menționează reprezentanții Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU( de la Kiev.

Organizatorii „schemei” posedă pașaport moldovenesc și ucrainean. Aceștia se ascund pe teritoriul regiunii separatiste și au complici atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova. Patru dintre ei au fost reținuți, între care doi în timp ce însoțea un grup de ucraineni, iar ceilalți doi au fost încătușați la Odesa, ei fiind în pregătiri pentru scoatarea din țară a altor potențiali recruți.

Reprezentanții SBU-ului nu precizează câte persoane au reușit în acest mod să părăsească teritoriul țării lor până în acest moment, evitând și înrolarea în armată. Am încercat să aflăm mai multe informații de la Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău, dar reprezentanții serviciului de presă au refuzat să ne ofere detalii, invocând că ,,au loc investigații procesual-penale”.

Precizările șefului vămilor

De la începutul războiului Rusiei contra Ucrainei, autoritățile de la Chișinău au anunțat despre anihilarea mai multor scheme specializate în organizarea migrației ilegale a bărbaților din Ucraina, cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani, aceștia având interdicție de ieșire din țara aflată în război.

Șeful Serviciului Vamal (SV), Igor Talmazan, a menționat recent într-un interviu pentru ,,Adevărul” că aceste cazuri depistate sunt în creștere, precizând că: ,,Contracararea migrației ilegale este activitatea Poliției de Frontieră, dar datele care le prezintă permanent Poliția de Frontieră și avem o comunicare în sensul dat, arată că a crescut foarte mult migrația ilegală. Permanent sunt depistări, mai ales, în linia verde, doar frontieră moldo-ucraineană este terestră și este mai ușor de traversat. Sunt mulți cetățeni ucraineni care nu doresc să fie înrolați în armată. Nu-mi aduc aminte și nu cred că figurează vreun colaborator vamal în cauzele instrumentate pentru migrație ilegală. De regulă, migrația ilegală se efectuează în afara posturilor vamale, adică prin zona verde. Iar în posturile vamale sunt permanent vameși, polițiști. Mai mult decât atât, de când s-a început războiul, avem suportul echipei FRONTEX, sunt colegii de la EUBAM, adică în posturile vamale este acum un spectru larg de servicii care sunt amplasate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat