Autoritățile egiptene susțin că statuia descoperită recent la Cairo nu l-ar reprezenta pe faraonul Ramses al II-lea

Autoritățile egiptene susțin că statuia descoperită recent la Cairo nu l-ar reprezenta pe faraonul Ramses al II-lea

O statuie masivă, descoperită recent la Cairo, despre care s-a crezut inițial că l-ar reprezenta pe faraonul Ramses al II-lea, l-ar înfățișa de fapt pe regele Psamtik I, a informat joi ministrul egiptean pentru antichități, citat de DPA.

La începutul acestei luni, un grup de arheologi egipteni și germani a descoperit părți ale unei statui masive , cu o lungime estimată la 8 metri, în apele subterane ale cartierului mărginaș al-Matariya, din estul capitalei Cairo.

"Hieroglifele și studiile inițiale efectuate pe fragmente de colos sugerează că acesta aparține regelui Psamtik I (664-610 î.Hr.)", a declarat Khaled El-Enany, potrivit site-ului Al-Ahram.

"Dacă aparține acestui rege, atunci este cea mai mare statuie din Perioada Târzie, descoperită în Egipt", a completat ministrul, adăugând că "pe pilonul din spate al torsoului s-a păstrat unul dintre cele cinci nume ale regelui Psamtik I".

Începând cu 9 martie, arheologii au scos la iveală mai multe fragmente ale statuii, despre care au crezut inițial că îl înfățișa pe Ramses al II-lea, unul dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului antic.

Săptămâna trecută au fost excavate bucăți de coroană, un fragment de cap, ochiul drept și urechea dreaptă, iar luni arheologii au scos la iveală partea superioară a corpului .

Toate fragmentele descoperite au fost mutate miercuri la Muzeul Egiptean, din apropierea Pieței Tahrir din centrul capitalei Cairo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...