Autoritățile ruse au blocat site-urile organizațiilor străine, printre care cel al mișcării lui Hodorkovski

Autoritățile ruse au blocat marți site-urile organizațiilor străine active în Rusia, desemnate drept 'indezirabile' pe teritoriul rus, printre care cel al mișcării politice Open Russia (Rusia deschisă) a fostului oligarh în exil Mihail Hodorkovski, informează AFP.

O lege semnată în 2015 de Vladimir Putin permite desemnarea organizațiilor străine ce activează în Rusia drept 'indezirabile'. Ulterior, acestea pot fi interzise, fie că este vorba de ONG-uri, fundații sau întreprinderi.

Agenția rusă pentru monitorizarea mass-media, Roskomnadzor, a anunțat într-un comunicat că a adăugat, la cererea Parchetului General, pe lista organizațiilor blocate pe teritoriul rus site-urile a 11 organizații ce corespund în prezent acestei clasificări.

Printre aceste organizații se numără structuri britanice având legături cu Open Russia, precum și Institute of Modern Russia, afiliată Open Russia și prezidată de fiul opozantului, Pavel, dar și fundația Open Society finanțată de George Soros.

Lansată în septembrie 2014 de către Mihail Hodorkovski, mișcarea Open Russia vizează unirea forțelor proeuropene în Rusia, în vederea constituirii unei opoziții comune împotriva președintelui Vladimir Putin.

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, în martie 2018, fostul oligarh și-a exprimat susținerea atât pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care nu va putea candida din cauza trecutului său judiciar, cât și pentru jurnalista Ksenia Sobciak.

'Site-ul Open Russia este blocat pe teritoriul rus' de 'majoritatea' furnizorilor de acces la internet, a anunțat la rândul său această organizație.

Birourile postului rus al Open Russia au fost percheziționate la sfârșitul lui aprilie. Parchetul rus i-a reproșat la acea dată organizației că promovează 'programe și proiecte menite să discrediteze rezultatul alegerilor din Rusia și să determine clasificarea lor drept ilegale'.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 și a stat aproape zece ani în închisoare pentru 'furt și escrocherie la scară extinsă' și 'evaziune fiscală', înainte de a fi grațiat în 2013 de Vladimir Putin. De atunci, el locuiește în Europa, în Marea Britanie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Faptele s-au prescris! Mafia din justiție l-a rezolvat pe Nelu Iordache, achitat definitiv în Dosarul Transalp…

2 Adevărul neștiut despre pensiile magistraților

3 Un ofiţer de intelligence israelian dezvăluie că Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvolt…

4 Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de …

5 VIDEO Această înregistrare a scăpat de cenzura Chinei! Asistenta spune realitatea despre numărul celor infecta…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta