Avertismentul lui Nouriel Roubini: Coliziunea a două mari puteri mondiale este inevitabilă

Avertismentul lui Nouriel Roubini: Coliziunea a două mari puteri mondiale este inevitabilă

Cunoscutul economist Nouriel Roubini, care a participat la Forumul de Dezvoltare de la Beijing, alături de oameni de afaceri importanți din întreaga lume, a avertizat că lumea se confruntă cu o mare provocare. Relația dintre cele două mari puteri, Statele Unite și China, se îndreaptă spre coliziune, afirmă expertul american.

În ciuda eforturilor Washingtonului de a reduce tensiunile cu Beijingul, încercările de a restabili încrederea bilaterală sunt zadarnice, susține Roubini într-o analiză din The Guardian .

Conferința din acest an a fost prima care a avut loc cu prezența fizică a participanților, din 2019 și a oferit observatorilor occidentali oportunitatea de a întâlni noua conducere a Chinei, inclusiv noul premier Li Qiang.

Evenimentul i-a oferit lui Li prima sa oportunitate de a se implica cu reprezentanții străini de la preluarea mandatului. Înainte de a deveni premier în martie, Li a fost secretar al CPC la Shanghai. Ca reformator economic și susținător al antreprenoriatului privat, el a jucat un rol crucial în a convinge Tesla, compania americană a lui Elon Musk, să construiască o mega-fabrică în oraș, spune Roubini.

Inteligența remarcabilă a lui Li a contrastat puternic cu comportamentul mai rezervat al fostului premier Li Keqiang, pe care Roubini l-a întâlnit în anii anteriori, când era premier. În timpul întâlnirii, l-a făcut pe CEO-ul Apple, Tim Cook, să râdă în hohote, atribuind starea sa de bucurie videoclipului viral în care Cook este aplaudat de mulțime în timpul vizitei sale la un magazin Apple din Beijing.

Deși cei mai importanți factori de decizie economică din China vorbesc adesea despre deschidere, politicile Chinei încă dau prioritate securității și controlului asupra reformei. Qin Gang, noul ministru de externe al Chinei, a adoptat o atitudine agresivă în timpul discursului său de la Forumul de dezvoltare.

Un milion de români loviți de criză, într-o țară străină: Prețuri record, cele mai mari din 2005

Dând o lovitură SUA, Qin a avertizat participanții din Vest că, în timp ce China își propune să mențină un regim comercial global deschis, țara va răspunde cu forță oricărei încercări de a o trage într-un nou Război Rece.

Dar calmarea Chinei va fi dificilă atunci când SUA intenționează să introducă restricții ample asupra investițiilor chineze în SUA și asupra investițiilor americane în China.

China încearcă acum să creeze o pană între Uniunea Europeană și SUA. Având în vedere că companiile din UE au interese semnificative în China, mulți directori executivi europeni au participat la forum, în contrast cu prezența limitată a liderilor de afaceri americani.

Concluzia este că relația dintre cele două mari puteri, SUA și China se îndreaptă încet spre o coliziune, deși America face eforturi să reducă tensiunile cu Beijingul. Încercările pentru a restabili încrederea bilaterală par zadarnice, concluzionează Nouriel Roubini.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...