Avion de luptă al regimului sirian, doborât de armata turcă în Idlib

Avion de luptă al regimului sirian, doborât de armata turcă în Idlib

Un avion de luptă al forţelor regimului sirian a fost doborât marţi de un F-16 al armatei turce în provincia Idlib din Siria, unde au loc lupte violente între soldaţi sirieni şi turci, a anunţat organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Începând de duminică, acesta este al treilea avion al armatei siriene doborât de aviaţia turcă.

La Damasc, agenţia oficială Sana a confirmat că forţele turce "au vizat" unul dintre avioanele de luptă ale regimului la Idlib (nord-vest), însă fără a preciza dacă aceasta a fost doborât.

La Ankara, Ministerul Apărării turc a confirmat doborârea avionului. "În cadrul operaţiunii 'Scutul primăverii' care continuă cu succes, un avion L-39 aparţinând regimului (Assad) a fost doborât", a anunţat ministerul.

Potrivit OSDO, avionul sirian a fost doborât de un F-16 turc şi s-a prăbuşit în zone aflate în mâinile regimului, în sudul provinciei Idlib. Soarta echipajului nu este deocamdată cunoscută, a adăugat OSDO.

Turcia, care susţine unele grupări ale insurgenţilor, desfăşoară soldaţi în Siria vecină în principal în provincia Idlib, ultimul mare bastion al jihadiştilor şi insurgenţilor.

Duminică, Turcia a anunţat că desfăşoară o ofensivă împotriva regimului în regiunea Idlib, după ce a suferit pierderi grele. Mai mult de 30 de militari turci au fost ucişi săptămâna trecută în lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian, care se declară hotărât să recucerească provincia Idlib.

Luni, drone turce au ţintit vehicule militare siriene, a mai informat OSDO fără alte precizări.

Regimul lui Bashar al-Assad s-a declarat luni hotărât să respingă ofensiva turcă. Cu ajutorul aliatului său rus, regimul Assad şi-a reluat în decembrie ofensiva împotriva Idlib şi a reuşit să recucerească jumătate din provincie.

Ofensiva a provocat exodul a aproape un milion de civili, potrivit ONU, şi peste 470 de civili au fost ucişi, conform OSDO.

Declanşat în 2011, războiul din Siria s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro