Avionul american F-35 - performant, dar încă neoperațional (raport)

Avionul american F-35 - performant, dar încă neoperațional (raport)

Un raport al Pentagonului critică felul în care avansează realizarea foarte costisitorului avion nedetectabil F-35, care începe să intre treptat în serviciul armatei americane, relatează AFP. Potrivit raportului, redactat de un serviciu al Pentagonului însărcinat să verifice buna desfășurare a contractelor de armament, nu este sigur că U.S. Air Force va reuși să declare operaționale primele sale F-35 înainte de sfârșitul anului 2016, cum fusese prevăzut.

Aparatele respective 'riscă să nu îndeplinească criteriile' necesare pentru a fi declarate operaționale, estimează documentul Biroului testelor operaționale și de evaluare.

Cauza acestei întârzieri o constituie sistemul informatic extrem de complex al aparatului F-35, care prezintă în continuare 'deficiențe'.

Deși corpul pușcașilor marini a declarat operaționale primele sale 10 avioane F-35 cu decolare și aterizare verticală primite în vara trecută, acestea — primele declarate apte pentru serviciul militar — rămân în realitate departe de a fi perfect pregătite pentru luptă, subliniază raportul.

Imperfecțiunea sistemului informatic de la bord — în continuare în curs de dezvoltare — provoacă 'ambiguități în afișarea amenințărilor' pentru pilot.

Raportul indică, de asemenea, o problemă majoră la scaunul ejectabil, care riscă să-l rănească la gât sau chiar să-l ucidă pe pilot în cazul catapultării.

Această problemă, care ar putea necesita un an pentru a fi rezolvată, a dus la interdicția ca piloții având o greutate sub 61 kg să preia comenzile avionului, subliniază raportul.

Într-un comunicat de răspuns, echipa responsabilă din partea Pentagonului cu dezvoltarea avionului a respins riscurile unor noi întârzieri ale acestui program.

'Echipa noastră și-a probat capacitatea de a depăși provocările tehnice și și-a îndeplinit la timp angajamentele', a declarat generalul Chris Bogdan, care conduce această echipă.

F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanțare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.

Acest avion 'invizibil', construit de Lockheed Martin și declarat a fi de a cincea generație, este proiectat să fie de șase ori mai eficient decât avioanele actuale în misiunile de luptă aeriană și de supraveghere și de opt ori mai eficace în atacul la sol, potrivit celor care l-au conceput.

În afară de SUA, alte 10 țări au optat să-și doteze armatele cu avioane F-35, Marea Britanie fiind principala interesată, cu 138 de aparate contractate.

Aproape 170 de aparate au fost deja construite, potrivit echipei generalului Bogdan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor