Avocata lui Al Nashiri: CIA a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui centre de detenție secrete

Avocata lui Al Nashiri: CIA a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui centre de detenție secrete

CIA a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui pe teritoriul său închisori secrete, a declarat miercuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului avocata cetățeanului saudit Abd al Rahim al-Nashiri, care a depus o plângere la CEDO împotriva României cu privire la predarea sa către un centru de detenție secret al CIA, relatează joi Associated Press, preluată de Al Arabiya.

Amrit Singh a declarat în instanță, în ziua deschiderii cazului, că pe teritoriul României au existat închisori ale CIA în perioada 2003-2005 cu "încuviințarea și complicitatea" guvernului de la București, acuzație respinsă însă de autoritățile române.

Agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a răspuns că este nevoie de mai mult decât de "indicii și speculații pentru a stabili responsabilitățile statului". Ea a afirmat că o anchetă este în curs de desfășurare, scrie sursa citată.

CEDO a anunțat că se va pronunța în câteva luni dacă România a permis cu bună știință închisori secrete ale CIA pe teritoriul său și dacă a eșuat în a împiedica acte de tortură împotriva clientului lui Singh.

Presupusa prezență a închisorilor secrete ale CIA rămâne un subiect sensibil în România, un puternic aliat al Statelor Unite, care la momentul respectiv a încercat să obțină sprijinul Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce s-a întâmplat în 2004, comentează sursa citată.

Avocata Amrit Singh a declarat prin telefon pentru Associated Press că argumentele României sunt "confuze și de negare". Ea a spus că al-Nashiri a fost încătușat, privat de somn, supus la zgomote și lumini puternice, lovit și hrănit forțat la o închisoare CIA din București în 2004. Clientul său se află în prezent în custodia SUA la centrul de detenție de la Guantanamo.

Raportul Comisiei Serviciilor de Informații din Senatul american privind tortura practicată de CIA asupra suspecților de terorism a fost finalizat în 2014. Raportul nu menționează direct România, mai scrie sursa citată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia