Avocatul organizatorului atentatelor de la 11 septembrie 2001 exclude închiderea centrului de detenție Guantanamo

Avocatul organizatorului atentatelor de la 11 septembrie 2001 exclude închiderea centrului de detenție Guantanamo

Avocatul 'creierului' autoproclamat al atentatelor de la 11 septembrie 2001 a declarat luni, la Doha, că președintele american Donald Trump este foarte serios în intenția sa de a repopula închisoarea de la Guantanamo cu suspecți de terorism, relatează AFP.

Șansele de a închide centrul de detenție, așa cum și-a dorit fostul președinte american Barack Obama, sunt prin urmare tot mai îndepărtate, a declarat David Nevin, avocatul lui Khaled Sheikh Mohammed, reținut în prezent la închisoarea de la Guantanamo.

'Președintele nostru și-a exprimat intenția de a menține deschis Guantanamo și de a aduce aici mai mulți deținuți. Eu iau în serios cuvintele lui', a declarat Nevin în cadrul unei conferințe privind drepturile omului organizată în capitala Qatarului.

La sosirea sa la Casa Albă în 2009, președintele Barack Obama a promis închiderea Guantanamo, însă nu a putut face acest lucru în principal din cauza opoziției Congresului, dominat de republicani.

Închisoarea, situată într-o bază navală din Cuba, găzduiește în prezent 41 de deținuți (față de 242 la începutul primului mandat al lui Obama). Ea reprezintă, pentru mai multe state ale lumii, excesele luptei antiteroriste condusă de SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001, revendicate de Al-Qaida și în care au fost uciși aproape 3.000 de oameni.

Recent, David Nevin a declarat că Khalid Sheikh Mohammed i-a scris fostului președinte Obama o scrisoare în care spunea că 11 Septembrie a fost rezultatul politicii externe a Statelor Unite, care a provocat, în opinia sa, moartea multor oameni nevinovați.

Sheikh Mohammed a început să scrie în 2014 această scrisoare de 18 pagini, adresată 'capului șarpelui, Barack Obama', liderul 'națiunii opresiunii și tiraniei', a afirmat Nevin, care a furnizat AFP o copie a scrisorii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Televiziunea publică rusă în delir / Se cere deschiderea unui nou front în Germania și lovirea de către Armata rusă a Berlinului