Baboi (Ministerul Justiției): Nu e suficient ca Guvernul să împingă lucrurile prin strategii anticorupție dacă în Parlament avem încercări de diminuare

Secretarul de stat în Ministerul Justiției Adrian Baboi-Stroe susține că nu este suficient ca Executivul să împingă lucrurile mai departe prin strategii și planuri de acțiune anticorupție dacă în Parlament sunt în permanență încercări de diminuare a eficacității acestora.

"Aș vrea să menționez problema voinței politice. Nu este suficient ca Guvernul să împingă lucrurile mai departe prin strategii și planuri de acțiune anticorupție dacă în Parlamentul României avem în permanență încercări de diminuare a eficacității politicilor anticorupție. Răspunsul nostru este să ancorăm angajamente anticorupție în cât mai multe locuri posibile. Unele dintre ele sunt Strategia Națională Anticorupție, angajamentele pe care ni le-am luat ca țară la Summitul Anticorupție de la Londra", a declarat Baboi-Stroe, la prezentarea evaluării externe a impactului Strategiei Naționale Anticorupție 2012 — 2015 în România.

Un alt exemplu dat în acest sens de secretarul de stat în MJ este Codul administrativ, aflat în lucru la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de la care se așteaptă să conțină măsuri anticorupție.

"Și ne așteptăm să nu dilueze cadrul legal al incompatibilităților și conflictelor de interese. Deci măsurile anticorupție trebuie ancorate în cât mai multe locuri posibile, pentru a avea eficacitate și pentru a nu fi diluate și diminuate în viitor", a adăugat el.

Oficialul MJ spune că l-a bucurat faptul că domeniul achizițiilor publice este identificat drept unul ce necesită mai multă acțiune în viitor.

"Și aici vreau să folosesc acest prilej pentru a face un apel către parlamentari să urgenteze adoptarea proiectului de lege privind combaterea conflictelor de interese în achizițiile publice. Ne apropiem de trei luni de zile de când așa-numitul proiectul de lege Prevent este blocat în Senat. Ajunsese în stadiul de a primi votul final și a fost întors în comisii fără niciun fel de motivare clară. Aceasta este o modalitate foarte simplă, eficientă, de a combate conflictele de interese în achizițiile publice pe care nu o putem aplica la nivelul ANI pentru că proiectul de lege este blocat. Deci așteptăm votul final pe proiectul de lege Prevent. Este foarte important", a mai spus Adrian Baboi-Stroe.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț