Banca centrală a Ungariei înăspreşte condiţiile pentru împrumuturile contractate de populaţie
Banca centrală din Ungaria va înăspri condiţiile de acordare a creditelor pentru populaţie, în vederea reducerii îndatorării excesive, şi vrea modificări ale prevederilor legale care să încurajeze băncile să îşi cureţe portofoliile şi să îşi stabilizeze finanţele, transmite Bloomberg.
Banca centrală a Ungariei înăspreşte condiţiile pentru împrumuturile contractate de populaţie (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)
Banca Naţională a Ungariei vrea să introducă o limită superioară a raportului între valoarea împrumutului şi venituri pentru toate creditele de retail şi să impună reglementări mai stricte privind dovedirea venitului disponibil, potrivit raportului de stabilitate financiară al instituţiei publicat joi, scrie Bloomberg .
Instituţia ar putea adopta reguli mai ferme în domeniul creditării şi să creeze o "bancă rea", care să preia activele neperformante.
Băncile din Ungaria, care plătesc cea mai mare taxă specială impusă instituţiilor financiare din Europa, fac eforturi să ţină sub control creşterea împrumuturilor neperformante, care au reprezentat la sfârşitul anului trecut 18% din totalul creditelor corporatiste şi 18,6% din împrumuturile pentru populaţie.
Paşii mici pentru eliminarea împrumuturilor neperformante pun în pericol stabilitatea financiară a băncilor şi implică un risc semnificativ, avertizează banca centrală.
"Conceptul unei bănci rele oferă cea mai eficientă şi rapidă soluţie problemei portofoliului neperformant", se arată în raport.
Creditele neperformante au crescut în urma deprecierii forintului, care a dus la majorarea ratelor împrumuturilor ipotecare în valută, în timp ce profitabilitatea companiilor a scăzut în timpul recesiunii.
Banca centrală va menţine actualele reguli referitoare la raportul dintre valoarea împrumutului şi valoarea proprietăţii achiziţionate, pentru împrumuturile în forinţi contractate de populaţie. În schimb, acest raport, precum şi raportul dintre valoarea împrumutului şi venituri, în cazul creditelor în valută, vor fi mult mai stricte.
În raport se mai arată că sectorul bancar al Ungariei este solid, cu o rată de adecvare a capitalului de 17,4% la sfârşitul anului 2013.
Sursa: mediafax.ro