Barbu (Asociația pentru Protecția Pacienților): Spitalul 'Sf. Maria' nu e pregătit să facă transplant pulmonar

Barbu (Asociația pentru Protecția Pacienților): Spitalul 'Sf. Maria' nu e pregătit să facă transplant pulmonar

Spitalul "Sfânta Maria" nu este pregătit să facă transplant pulmonar, a declarat joi președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

"România nu este pregătită pentru transplant pulmonar. De asemenea, Spitalul "Sf. Maria" nu este pregătit să facă acest lucru, pentru că nu are echipe care să aibă o activitate la modul integrat, pentru că trebuie să integrăm prelevarea, trebuie să avem specialist cu experiență care să facă prelevarea, trebuie să avem pregătirea pacientului pentru transplant, trebuie să avem transplantul propriu-zis. De asemenea, în post-transplant avem nevoie de o îngrijire deosebită", a explicat Barbu, într-o dezbatere pe teme medicale.

El a afirmat că nu există niciun specialist care să facă prelevarea de plămân.

"Să ne spună dl Copcă (Narcis Copcă, managerul Spitalului "Sf. Maria" — n.r.) sau Agenția Națională de Transplant dacă avem un singur specialist în România (...) care să preleveze plămân, dacă există un protocol continuu, deci asumat, de prelevare și transplant. Știu, din discuțiile cu specialiștii, că nu avem așa ceva. Nu există niciun specialist care să facă prelevare, niciun specialist care să facă transplant, niciun specialist care să acorde asistență medicală post-transplant", a susținut Vasile Barbu.

El a făcut referire și la cazul unui pacient care a fost internat la Spitalul Floreasca, aflat în prezent la domiciliu, în asistare medicală ambulatorie.

"Acest pacient primise avizul de principiu de la medici să plece în străinătate pe formularul 112. Azi dimineață știam asta, între timp s-a zis că Spitalul "Sf. Maria" poate face transplant pulmonar, în felul acesta noi nu mai putem face transplantul dincoace, pentru că legea spune: 'dacă îți facem transplant, o anume intervenție în România, nu mai putem deconta pe formularul 112'. (...) O să încercăm cu juriștii, cu specialiștii în sănătate publică să găsim o soluție până la urmă, pentru că la noi se face transplant de cord, transplant de plămân, dar nu se face integrat cord — plămân în același timp și poate pe această condiție să ni se aprobe până la urmă (în străinătate — n.r.)", a arătat Barbu.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi, la Tulcea , că Spitalul 'Sfânta Maria' din București îndeplinește toate condițiile logistice pentru efectuarea operațiilor de transplant pulmonar.

"Concluzia, comunicată în scris de președintele Agenției Naționale de Transplant, dl. prof. Deac, este că la Spitalul 'Sf. Maria' există toate condițiile logistice pentru a se desfășura transplant. În același timp, am luat legătura cu dl. prof. Klepetko (de la centrul medical din Viena — n.r.) pentru continuarea programului de transplant pulmonar la Viena", a spus Bodog.

AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”