Barna (USR): Cu siguranță că partidul nostru va avea un candidat al său în turul I al prezidențialelor

Barna (USR): Cu siguranță că partidul nostru va avea un candidat al său în turul I al prezidențialelor

Președintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat, sâmbătă, că partidul său va avea "cu siguranță" un candidat propriu în turul I al alegerilor prezidențiale din 2019, iar pe președintele Klaus Iohannis îl va susține numai în situația în care acesta va ajunge în turul II, iar candidatul USR nu.

 "Despre candidați este oarecum prematur să vorbim. Ce pot să spun cu siguranță este că la alegerile prezidențiale în turul I, USR va avea cu siguranță un candidat, pentru că suntem un partid care își dorește să conteze în politica din România și în anii care urmează. Suntem un partid nu doar de conjunctură, ci un partid care reprezintă acea idee importantă că se poate face politică și decent, cu oameni care vin din societate și care vor să schimbe niște realități care timp de 27 de ani s-au dovedit nefuncționale", a spus Barna, pentru AGERPRES.

Întrebat dacă această poziție exclude posibilitatea ca USR să îl susțină în turul I al prezidențialelor pe Klaus Iohannis dacă acesta va decide să candideze, Dan Barna a menționat că actualul președinte al țării reprezintă pentru USR o opțiune numai pentru turul II, în caz că nu va ajunge acolo candidatul USR.

"Președintele Iohannis a reușit în mare măsură să reprezinte vocea cetățenilor (...) Evident că sunt discuții politice care vor avea loc la momentul respectiv. Dar ceea ce eu spun cu siguranță este că USR va avea un candidat în turul I. Evident că în turul al doilea, dacă candidatul nostru nu va ajunge acolo, între opțiunea președintele Iohannis și, să spunem Gabriela Firea, vom susține cu toată energia pe președintele Iohannis, aici nu este niciun dubiu", a mai afirmat președintele USR.

De asemenea, întrebat în legătură cu relația sa cu Nicușor Dan și cu contestarea de către organizația USR București a congresului care a avut loc în urmă cu o săptămână la Poiana Brașov, Barna a arătat că în ultimele zile nu a discutat cu Nicușor Dan despre situația partidului pentru că și-a îndreptat atenția spre susținerea candidaților USR în alegerile locale parțiale de duminică, efort în care s-au implicat toate "taberele" din partid.

"Colegii din toate, să le numim așa, taberele am fost umăr la umăr în susținerea candidaților noștri, deci a fost o activitate firească din ceea ce mi-am propus să devină USR, un partid cu mesaje clare, un partid unit și asumat pe rolul de opoziție pentru care a fost trimis în Parlament de către cetățeni (...) Nu au fost discuții în aceste zile (cu tabăra lui Nicușor Dan — n.r.), perioada următoare o voi dedica acestor activități", a specificat Barna.

El a adăugat însă că Nicușor Dan va beneficia de susținerea întregului USR pentru o candidatură a sa la alegerile locale din București, indiferent dacă va alege sau nu să revină în partid, pentru că acest lucru și-l doresc toți membrii USR.

Totodată, președintele USR a arătat că formațiunea sa are o colaborare în plan legislativ cu platforma România 100 a fostului premier Dacian Cioloș pe mai multe proiecte și că vor mai urma și altele care vor ajuta la consolidarea încrederii între membrii USR și ai platformei. "Avem același ADN, aceleași valori, Românie decentă, meritocrată, cu profesioniști, experiența guvernării recente a domniei sale a arătat acest lucru. Vom vedea în lunile următoare și în perioada anterioară alegerilor care va fi cea mai funcțională metodă de colaborare", a mai spus Dan Barna.

Președintele USR a adăugat că regretă decizia deputatului USR Cluj, Adrian Dohotaru, de a părăsi formațiunea pentru a forma un nou partid de stânga."Domnul Adrian Dohotaru a decis să încerce să formeze un partid de stânga care să rezoneze cu idealurile și principiile domniei sale. Este o decizie regretabilă, ar fi avut loc fără îndoială și în USR, dar îi respectăm decizia. Este un lucru firesc cumva în momentul în care un partid începe să se definească. Se întâmplă ca o parte din membrii acelui partid să decidă să meargă în altă direcție", a specificat Dan Barna, care a mai adăugat că la congresul formațiunii el a spus deschis tuturor membrilor că vede partidul în zona de centru-dreapta.

Deputatul Dan Barna a moderat sâmbătă, la Sibiu, o dezbatere referitoare la proiectul de lege a vaccinării persoanelor în România, aflat în prezent în dezbatere parlamentară. La dezbatere au fost prezenți și Adrian Wiener, senator USR, membru în Comisia pentru sănătate publică a Senatului și Tudor Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, precum și alți membri ai formațiunii, reprezentanți ai societății civile, medici practicanți, părinți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...