Baronesele PSD din CSM resping proiectele ministrului Predoiu pentru modificarea Legilor Justiției

Baronesele PSD din CSM resping proiectele ministrului Predoiu pentru modificarea Legilor Justiției

Baronesele PSD din CSM resping proiectele ministrului Predoiu pentru modificarea Legilor Justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție condusă de Nicoleta Ţînţ, respinge proiectele de modificare a Legilor Justiției, puse în dezbatere publică ieri de Ministerul Justitiei, potrivit unui comunicat al instituției.

”Plenul CSM a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020”, se arată în comunicatul citat.

Consiliul arată în comunicatul de presă că că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul CSM arată că ”orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului”, fără să indice însă prevederile din proiectele lui Predoiu care ar încălca aceste principii.

Mai mult, CSM arată că ”dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral”, făcând referire la ”momentul punerii proiectelor în dezbatere publică”.

Reamintim că ministrul Cătălin Predoiu a pus ieri în dezbatere publică mai multe proiecte de lege pentru corectarea intervențiilor făcute de PSD în justiție și a anunțat că dezbaterea publică va dura 6 luni, până la finalul lunii martie 2021.

Comunicatul integral al CSM:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020.
În acest context, Consiliul aduce la cunoștința opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii susține în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului.
Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral.
Consiliul asigură corpul profesional al magistraților că se va implica activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că numai prin garantarea independenței justiției poate fi asigurată funcționarea statului de drept în scopul protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante