Baroul Dolj organizează miercuri un protest faţă de condamnarea avocatului Robert Roşu în dosarul "Ferma Băneasa"

Baroul Dolj organizează miercuri un protest faţă de condamnarea avocatului Robert Roşu în dosarul "Ferma Băneasa"

Baroul Dolj organizează miercuri, 14 aprilie, o acţiune de protest în faţa sediului Tribunalului Dolj în semn de nemulţumire faţă de decizia instanţei de condamnare a avocatului Robert Roşu la 5 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", avocaţii considerând că această condamnare ar fi un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România.

"Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) alături de alte barouri din România au analizat impactul hotărârii judecătoreşti în dosarul "Ferma Băneasa" asupra independenţei avocaţilor, asupra libertăţii de exercitare a profesiei şi implicit asupra dreptului la apărare al cetăţeanului. Apreciem că modul de abordare prin calificarea ca infracţiuni a demersurilor făcute de avocaţi în consilierea şi reprezentarea clienţilor lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România. Dreptul la apărare, care aparţine cetăţenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocaţii sunt pasibili de a fi acuzaţi şi condamnaţi pentru că reprezintă clienţi cu şanse neclare de câştig în ceea ce priveşte drepturile pretinse, precum cvasitotalitatea drepturilor supuse unei dispute", se afirmă într-un comunicat al Baroului Dolj semnat de decanul Lucian Săuleanu.

Acesta mai susţine că un alt aspect care a determinat reacţii puternice nu numai din partea avocaţilor, ci a profesioniştilor dreptului în general, inclusiv magistraţi, este audierea ca martori a avocaţilor în dosarele îndreptate împotriva clienţilor lor.

"În acest dosar au fost audiaţi zeci de avocaţi în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raţionamentele juridice, de ce şi cum îşi reprezintă clienţii. Inclusiv judecătorii au fost chemaţi ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat. Prin urmare, decizia instanţei în dosarul "Ferma Băneasa" nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetăţeanului, justiţia şi statul de drept. Aceste probleme pot deveni sistemice şi se pot răsfrânge asupra tuturor cetăţenilor, care pot fi lipsiţi de apărare în cazul revendicării unui drept (care dacă ar fi cerut nu ar ajunge într-o dispută) sau a unei acuzaţii!", se mai spune în comunicat.

Robert Roşu, avocatul prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

În acelaşi dosar, Paul al României a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar omul de afaceri Remus Truică 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare.

Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

Prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia o cotă parte importantă, între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu firma Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, fiind redactat de avocatul Robert Roşu.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 145 milioane euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...