Baterii de rachete Patriot ar putea fi desfășurate temporar în țările baltice în vara acestui an

Baterii de rachete Patriot ar putea fi desfășurate temporar în țările baltice în vara acestui an

Statele Unite ale Americii intenționează să desfășoare temporar o baterie de rachete sol-aer Patriot în țările baltice pentru exerciții NATO în vara acestui an, au afirmat oficiali americani din domeniul apărării la Vilnius, relatează AFP.

Această desfășurare de echipamente antiaeriene are loc în cadrul exercițiilor multinaționale, au afirmat oficialii americani pentru jurnaliști marți seara, și este realizată în contextul tensiunilor cu Rusia care și-a programat la rândul său pentru luna septembrie importante exerciții militare în Belarus și în enclava Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.

Aceste exerciții ruse denumite 'Zapad' vor reprezenta ocazia de a prezenta noi echipamente și de a le moderniza pe cele aflate deja în regiunea militară din apropierea granițelor de vest ale Rusiei, au afirmat cei doi oficiali.

Anul trecut, Moscova a desfășurat la Kaliningrad rachete Iskander care pot transporta focoase nucleare, ceea ce a iritat statele învecinate enclavei ruse, membre ale NATO.

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, se află miercuri în Lituania pentru a se întâlni în apropiere de Vilnius cu militari ai unui batalion multinațional condus de Germania din care fac parte forțe belgiene și olandeze.

'Orice consolidare a forțelor de luptă rusești într-o regiune despre care ei știu — și noi știm cu toții — că nu sunt amenințați de ceea ce facem noi în Lituania și în alte țări democratice — orice consolidarea de acest gen este pur și simplu destabilizatoare', a afirmat Mattis în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele lituanian Dalia Grybauskaite.

El a refuzat să spună dacă Vilnius a cerut ca rachete Patriot să fie dislocate în mod permanent.

'Vom lua decizii în cadrul unor consultări cu guvernul lituanian', a afirmat el. 'Toată lumea știe că nu este vorba despre o capacitate ofensivă', a adăugat oficialul american.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria