Belgia restrânge folosirea smartphone-urilor de către militarii săi în operaţiuni, de teama spionajului rus

Belgia restrânge folosirea smartphone-urilor de către militarii săi în operaţiuni, de teama spionajului rus

Ministerul Apărării din Belgia îşi va revizui regulile privind utilizarea smartphone-urilor de către soldaţii în operaţiuni, de teama tentativelor de spionaj, în special din partea Rusiei, au relatat sâmbătă mass-media belgiene, preluate de AFP.

"Investim de mai mulţi ani în prevenire şi conştientizare, însă nu pare suficient", a declarat, la postul public de televiziune flamand VRT, Carl Gillis, responsabil cu operaţiuni al Statului Major belgian.

"Ştim că Rusia se interesează de acest tip de date mobile" de geolocalizare, a adăugat el.

A fost începută o analiză pentru toate operaţiunile militare, a precizat agenţia de presă Belga.

Astfel, în statele baltice, aflate în apropierea Rusiei, "în anumite regiuni şi circumstanţe", militari belgieni ar urma să nu îşi mai poată folosi smartphone-ul personal atunci când ies din bază, conform Belga.

La începutul lunii ianuarie, circa 250 de militari belgieni vor pleca pentru patru luni în Estonia pentru a face parte dintr-un batalion multinaţional în cadrul NATO.

Colonelul Carl Gillis spune că Belgia nu este singura ţară care ia o astfel de măsură, invocând exemplele Germaniei şi Olandei.

În luna iulie, cercetători din Olanda au atras atenţia asupra unei aplicaţii de monitorizare a activităţilor fizice, Polar, care permite colectarea de date sensibile privind militarii şi membrii serviciilor de informaţii din 69 de ţări. Aplicaţia şi-a dezactivat de atunci funcţiile de localizare.

Pentagonul a revizuit la rândul său în ianuarie regulile de utilizare a unei alte aplicaţii pentru sportivi, Strava, deoarece ea ar permite dezvăluirea mişcărilor militarilor şi bazelor americane în lume. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren