Biden: Continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida parteneriatul economic România-SUA (comunicat Casa Albă)

Biden: Continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida parteneriatul economic România-SUA (comunicat Casa Albă)

Continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii, a notat vicepreședintele american Joseph Biden în timpul unei întâlniri, marți, la Washington, cu prim-ministrul român Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

*UPDATE Cioloș: Am solicitat și obținut sprijinul SUA la summitul NATO pentru întărirea cooperării militare la Marea Neagră

*Cioloș: Statele Unite o să ne sprijine pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat

"Vicepreședintele (Biden-n.r.) a apreciat eforturile premierului Cioloș de a implementa reformele critic necesare guvernării și statului de drept, notând că continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii", se arată în comunicatul citat.

Vicepreședintele Biden a mulțumit prim-ministrului Cioloș pentru contribuțiile României la Coaliția contra ISIL (Stat Islamic — n.r.) și la misiunea NATO în Afganistan, exprimându-și totodată condoleanțele pentru moartea a doi soldați români uciși în Afganistan pe 7 mai.

Cei doi lideri au convenit asupra importanței asigurării ca Aliații să ia măsuri, în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie de la Varșovia, pentru a consolida capacitatea de descurajare a Alianței și postura de apărare pe flancurile de est și de sud, notează comunicatul oficial.

Joe Biden și Dacian Cioloș au discutat de asemenea importanța dezvoltării sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană și au subliniat necesitatea de a sprijini și accelera eforturile de reformă ale Republicii Moldova, adaugă comunicatul Casei Albe.

În contextul summitului NATO de la Varșovia, "am solicitat si am obținut sprijinul SUA și am obținut promisiunea că vom fi susținuți pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval", a declarat, marți, premierul Dacian Cioloș, după întrevederea cu vicepreședintele american, Joseph Biden, la Casa Albă.

"Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria și Turcia și am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susținută de NATO", a continuat șeful guvernului român.

Cioloș a adăugat că în cadrul întâlnirii a solicitat de asemenea "sprijinul pentru o brigadă multinațională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu Aliați, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziție resurse, toate acestea în cadrul sistemului de descurajare și de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea de nord-est, ci și pe partea de sud-est".

Întrevederea cu vicepreședintele SUA a avut loc în Roosevelt Room, o sală din aripa de vest a Casei Albe, situată în imediata apropiere a Biroului Oval, și a durat aproximativ o oră și zece minute, deși fusese anunțată inițial în program că va fi de circa 30 de minute.

Prim-ministrul a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ministrul energiei, Victor Grigorescu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, de șeful Cancelariei primului ministru, Dragoș Tudorache, de consilierul pe politică externă, Călin Ungur, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Vicepreședintele Joe Biden a fost însoțit la întâlnire, printre alții, de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, Victoria Nuland, consilierul pe securitate națională al vicepreședintelui SUA, Collin Kahl, adjunctul asistentului secretarului apărării pentru NATO și Europa, James Townsend, precum și doi asistenți speciali ai președintelui Barack Obama.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro