Biden reafirmă că articolul 5 din Tratatul NATO este ''o datorie sacră'' pentru Statele Unite

Biden reafirmă că articolul 5 din Tratatul NATO este ''o datorie sacră'' pentru Statele Unite

Preşedintele american Joe Biden a reafirmat sâmbătă, la Varşovia, că articolul 5 din Tratatul NATO, care stipulează că un atac asupra unei ţări membre a Alianţei Nord-Atlantice este un atac asupra tuturor, constituie o ''datorie sacră'' pentru Statele Unite, relatează AFP.

Preşedintele Biden a dat această asigurare în cursul întâlnirii cu omologul său polonez Andrzej Duda, a cărui ţară se teme de agresivitatea Moscovei după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Reafirmând că pentru americani articolul 5 este ''o obligaţie sacră'', el a adăugat: ''Puteţi conta pe aceasta'', înainte de a cita o veche maximă poloneză ''pentru libertatea noastră şi a voastră''. Acest slogan aminteşte de o insurecţie poloneză împotriva ocupaţiei de către Rusia ţaristă.

Biden a declarat, de asemenea, că preşedintele rus Vladimir Putin ''mizează pe o NATO divizată'', dar că această divizare nu a avut loc.

La rândul său, Andrzej Duda a afirmat că relaţiile polono-americane sunt ''înfloritoare'' şi vor fi ''consolidate foarte mult'' de vizita oaspetelui său şi, în final, că ţara sa este un aliat ''serios'' al Statelor Unite.

Preşedintele Andrzej Duda a vorbit despre viitoarea cooperare cu companiile americane în proiecte de centrale nucleare în Polonia şi şi-a exprimat speranţa că companiile aeronautice poloneze vor putea participa la fabricarea de elicoptere americane Black Hawk.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu