BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, în creştere cu 3,6 puncte procentuale în trimestrul IV din 2020

BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, în creştere cu 3,6 puncte procentuale în trimestrul IV din 2020

Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 3,6 puncte procentuale, ajungând la 26%, conform datelor Băncii Naţionale a României.

"Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 3,6 puncte procentuale, ajungând la 26%. Depozitele şi numerarul administraţiei publice au înregistrat o creştere de 2,1 puncte procentuale în trimestrul IV 2020, în principal ca urmare a împrumutului contractat de România prin programul SURE2 şi a emisiunilor de noi titluri de natura datoriei, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, şi au reprezentat 5,6% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 9,9% din PIB, iar poziţia 'alte conturi de primit' (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-a majorat cu 1,4 puncte procentuale, ajungând la 7,6% din PIB în trimestrul IV 2020, un impact puternic provenind din înregistrarea taxelor amânate pe care urmează să le primească statul", arată BNR.

Conform sursei citate, soldul pasivelor financiare ale administraţiilor publice a cunoscut o creştere mai accentuată decât cel al activelor financiare.

Astfel, angajamentele financiare ale administraţiei publice au reprezentat în trimestrul analizat 59,2% din PIB (cu aproximativ 15 puncte procentuale mai mult faţă de trimestrul IV 2019). Această majorare este explicată în mare măsură de evoluţia emisiunilor de titluri de natura datoriei emise în lei şi în valută, atât pentru finanţarea deficitului bugetar, cât şi pentru refinanţarea datoriei publice.

În trimestrul IV al anului 2020, acest instrument de datorie a reprezentat 43,5% din PIB, cu 11,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Un eveniment care a contribuit la această creştere a fost emisiunea de euroobligaţiuni, lansată de Ministerul Finanţelor în data de 24 noiembrie 2020.

BNR menţionează că valoarea totală a acestei emisiuni a fost de 2,5 miliarde euro, cu o subscriere finală de 11,6 miliarde euro, remarcându-se astfel un interes crescut al investitorilor. Soldul creditelor angajate a crescut cu 1,9 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 6,7% din PIB, în principal ca urmare a împrumutului contractat de România prin programul SURE, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 1 punct procentual, până la 7,9% din PIB.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 3,2% din PIB în trimestrul IV 2020 şi de 1,7% din PIB în trimestrul IV 2019.

Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare atât în trimestrul IV 2020 (2,7% din PIB), cât şi în trimestrul IV 2019 (1,6% din PIB). Administraţiile locale au înregistrat, de asemenea, necesar de finanţare în perioada analizată, respectiv de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2020 şi de 0,4% din PIB în acelaşi trimestru al anului precedent.

Administraţiile de securitate socială au avut un necesar de finanţare de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2020, în timp ce în trimestrul IV 2019 au înregistrat o capacitate de finanţare de 0,4% din PIB. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

2 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

3 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei