BNR recomandă țintirea mai bună a programului 'Prima Casă' din punct de vedere social

BNR recomandă țintirea mai bună a programului 'Prima Casă' din punct de vedere social

Banca Națională a României consideră utilă revizuirea condițiilor de accesare a programului "Prima Casă", în sensul orientării către debitorii cu un venit salarial sub un plafon prestabilit, care urmăresc să își achiziționeze o locuință sub o valoare reglementată și în condițiile unui grad de îndatorare sustenabil, potrivit Raportului asupra stabilității financiare.

Raportul menționează că programul "Prima Casă" s-a îndepărtat de la scopul său de program social, în condițiile în care perioada de restrângere a accesului la finanțare ca urmare a crizei economice s-a încheiat și costurile de finanțare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor, creditele "Prima Casă" sunt acordate și persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4.000 de lei) și debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatorați. În plus, programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achiziționate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuință permanentă.

Volumul de credite "Prima Casă" se menține majoritar, atât la nivelul de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar și ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului în curs (circa 65%).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante