Bode: Jandarmeria a decis din proprie iniţiativă să se implice în asigurarea ordinii publice în faţa Spitalului Foişor

Bode: Jandarmeria a decis din proprie iniţiativă să se implice în asigurarea ordinii publice în faţa Spitalului Foişor

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că Jandarmeria a decis din proprie iniţiativă să se implice în asigurarea ordinii publice în faţa Spitalului Foişor în momentul în care a avut loc evacuarea pacienţilor.

"Ca să lămuresc public când şi în ce condiţii a fost chemată Jandarmeria pentru menţinerea ordinii publice, responsabilitatea asigurării măsurilor de pază de la respectiva activitate revenea firmei de pază. În condiţiile în care ei se vedeau depăşiţi de situaţie, aveau obligaţia să solicite sprijin Poliţiei şi Jandarmeriei. Din păcate, nimeni nu ne-a solicitat acest lucru şi din proprie iniţiativă unitatea de jandarmi a decis să participe şi să se implice în asigurarea ordinii şi liniştii publice în faţa spitalului Foişor, fără să fie solicitaţi la acest lucru. În consecinţă, rolul Jandarmeriei a fost acela de a asigura protecţia celor care erau în situaţia de a fi externaţi", a spus Bode, la Parlament.

El a susţinut că orice secretar de stat şi orice ministru poate fi înlocuit la decizia premierului, întrebat dacă se va face o analiză în cazul şefului DSU, Raed Arafat. Ministrul a precizat că vineri a discutat în permanenţă cu Raed Arafat.

"Decizia noastră a fost una cât se poate de corectă, de a asigura un număr suplimentar de paturi ATI, pentru că nu doar la Foişor am făcut acest lucru. Avem patru TIR-uri cu paturi ATI în funcţiune, cel de-al cincilea are o defecţiune tehnică. În aceste zile va fi remediată această defecţiune în afara ţării, la firma furnizoare, şi va pleca în această săptămână la Piatra Neamţ", a mai spus Bode.

Ministrul de Interne a reiterat că decizia cu privire la modul în care au fost externaţi pacienţii a aparţinut medicului curant, pacienţilor şi familiilor acestora. El a susţinut că transportul pacienţilor ar fi trebuit făcut cu ambulanţe, însă a arătat că numărul acestora nu era suficient.

 "Imaginea pe care am văzut-o cu toţii vineri seara nu face cinste sistemului de sănătate publică din România", a spus Bode.

El i-a criticat şi pe cei care au protestat la Spitalul Foişor.

"Acolo nu au tras de tărgi nici aparţinătorii, nici reprezentanţii mass media, nici medicii, acolo acel circ de care vorbiţi l-au provocat aşa zişii protestatari, spun aşa zişii protestatari pentru că ştiu de unde au venit, de la o spălătorie de peste drum, şi s-au trezit dintr-o dată că sunt nemulţumiţi de măsurile de protecţie sanitară. În regulă, dreptul de a protesta liber este garantat, dar de aici la a face acest circ este cale lungă. Era vorba despre oameni externaţi, oameni bolnavi, care erau transferaţi la altă unitate spitalicească, ceea ce nu cred că le dădea dreptul celor care protestau să facă acel circ. Elegant ar fi fost ca pentru fiecare pacient să existe o ambulanţă care să intre în curtea spitalului şi să-i transporte fie acasă, fie la altă unitate spitalicească", a afirmat Lucian Bode. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Valorile” României / Șpriț de 2 miliarde € la un restaurant de pe malul lacului Herăstrău!

2 Așa o fi?

3 Un asemenea animal ar trebui arestat!

4 Imbecilul ăsta este senator PSD! Dobitocul se laudă că l-a oprit pe Iohannis să-i oblige pe copii să se mastur…

5 Mici tranzacții securiste. Pe stil nou... / Miss România 2003 a cumpărat fosta Armătura Zalău de la Rompetrol