Bode: Vom avea un nou Guvern cel mai târziu la 1 iunie

Bode: Vom avea un nou Guvern cel mai târziu la 1 iunie

Ministrul Afacerilor Interne și secretarul general al PNL a afirmat, cu ocazia unei vizite în județul Vaslui, că până la 1 iunie va fi instalat un nou Guvern la Palatul Victoria. Referitor la demisia din funcția de premier, Bode susține că nu știe exact când va avea loc aceasta.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO: Daniel Guță

„Preocuparea noastră este aceea de a ne face treaba zi de zi în interesul românilor. Cred că această rocadă la guvernare se va realiza în termenul agreat de coaliţie, astfel încât până pe data de 1 iunie să avem instalat un nou Guvern la Palatul Victoria", a declarat Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Secretarul general al PNL a precizat că nu are cunoștință despre momentul în care premierul Ciucă își va da demisia din funcție.

„Nu ştiu dacă o va face joi, vineri sau sâmbătă. Cert este că un nou Guvern vom avea la Palatul Victoria cel mai târziu la 1 iunie. Trebuie să ţinem cont şi de ce au spus şi liderii coaliţiei, şi anume, principala noastră preocupare este acum să soluţionăm revendicările personalului din educaţie şi odată cu soluţionarea acestui conflict putem să intrăm şi în linie dreaptă cu negocierile pentru noua structură a Guvernul", a subliniat Lucian Bode.

Coaliția cântă pe mai multe voci privind rotativa

Abordarea privind schimbarea premierilor și a echipelor guvernamentale diferă de la partid la partid. Dacă PNL e dispus să respecte la virgulă principiile vechi asumate, PSD încearcă să obțină nominalizarea lui Marcel Ciolacu înainte de definitivarea negocierilor, susțin surse politice.

Liberalii sunt cei care vor aibă loc respectarea calendarului rotativei, chiar dacă PSD a clamat public faptul că trebuie suspendate. De altfel, la nivel de format al liderilor Coaliției, decizia suspendării nu a fost luată. Șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu (vicepreședintă PNL), a și explicat faptul că fără tam tam trebuie continuate discuțiile. „Discuţiile despre modalitatea în care se va realiza rotativa cred că pot fi încheiate rapid dacă există voinţă politică, iar această voinţă politică speră că există. Ne dorim cu toţii o tranziţie rapidă, iar premierul a anunţat că pe data de 26 mai îşi depune mandatul. Ca atare, tranziţia rapidă este foarte importantă, fără să mai facem discuţii publice pentru a nu bloca administraţia”, a spus liberala Alina Gorghiu într-o conferință de presă, susținând că, în opinia sa, „coaliţia şi-a făcut un deserviciu vorbind public atât de mult despre rotativă”.

În intervențiile publice de ieri liberalii au transmis voalat că PSD pare să fugă de răspunderea guvernării, dat fiind invocarea de către aceștia a problemelor sociale și a reformelor restante. Potrivit unor surse din PNL, Nicolae Ciucă va urmări evoluția discuțiilor și sunt șanse mari ca vineri să-și depună mandatul, dacă nu apar suprize, dar și dacă Puterea reușește să dezamorseze „bomba” generată de greva generală a celor din sistemul de educație. Surse din Coaliție au precizat că în cursul zilei de luni a fost o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Surse din conducerea social-democraților susțin pentru „Adevărul” că Marcel Ciolacu ar vrea să fie desemnat premier de Klaus Iohannis, iar apoi continuate negocierile pe arhitectura Guvernului: număr de ministere și cum sunt împărțite acestea, fie între două partide, fie între trei partide. Potrivit surselor citate, șeful PSD vrea un control cât mai mare asupra noului Executiv, mai ales dacă-l preia într-un context dificil.

Presiunile vin și dinspre partid, dat fiind faptul că în urmă cu câteva săptămâni Ciolacu era de acord cu amânarea rotativei cu o lună, o lună și jumătate până la trimiterea cererii de plată numărul trei din PNRR. Însă presiunea a venit din teritoriu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...