Bolivia: Avocata lui Evo Morales a fost arestată pentru "răzvrătire şi terorism"

Bolivia: Avocata lui Evo Morales a fost arestată pentru "răzvrătire şi terorism"

Avocata fostului preşedinte bolivian în exil Evo Morales, Patricia Pamela Hermosa Gutiérrez, a fost arestată vineri la La Paz pentru "răzvrătire, terorism şi finanţarea terorismului", a anunţat parchetul, scrie AFP.

Patricia Pamela Hermosa şi un alt avocat au fost însărcinaţi cu o zi înainte de Evo Morales să realizeze, pe lângă Tribunalul Suprem Electoral bolivian, demersuri pentru a-i permite fostului preşedinte să se prezinte la alegerile parlamentare din mai.

Pe Twitter, Evo Morales a afirmat că autorităţile boliviene i-au confiscat toate documentele personale, inclusiv livretul militar, pe care i-l încredinţase avocatei pentru realizarea acestor demersuri.

"În octombrie, am câştigat din primul tur şi ei ne-au furat victoria. Apoi, în mod neconstituţional, m-au obligat să renunţ la candidatura la preşedinţie. Acum, mi-au confiscat actele de identitate pentru a evita să fiu candidat la Adunarea legislativă", s-a plâns fostul şef de stat socialist.

Evo Morales a demisionat sub presiunea forţelor armate după victoria sa în primul tur la alegerile prezidenţiale de la 20 octombrie, un scrutin marcat de iregularităţi, potrivit Organizaţiei Statelor Americane. Din decembrie, el trăieşte în Argentina.

Morales, care a rămas la putere aproape 14 ani, se află sub incidenţa unui mandat de arestare emis de parchetul bolivian, în cadrul unei anchete pentru răzvrătire şi terorism. Autorităţile au avertizat că va fi imediat închis dacă revine în ţară.

Într-un sondaj publicat la sfârşitul lui ianuarie, candidatul Mişcării spre Socialism a lui Morales, Luis Arce, este creditat cu 26% din intenţiile de vot la prezidenţialele de la 3 mai, în faţa lui Fernando Camacho şi a fostului preşedinte centrist Carlos Mesa, amândoi cu 17% din intenţiile de vot.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea