Boloş: România nu a pierdut fonduri europene în 2019; valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise de la începutul lui noiembrie, 1,02 miliarde de euro

Boloş: România nu a pierdut fonduri europene în 2019; valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise de la începutul lui noiembrie, 1,02 miliarde de euro

Riscul dezangajării ce părea iminent a fost eliminat în ultimele două luni pentru toate programele operaţionale, iar valoarea declaraţiilor de cheltuieli care au fost transmise Ministerului Finanţelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârşitul acestui an a fost de 1,02 miliarde euro, a anunţat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

"România nu a pierdut fonduri europene în 2019, în ultimele două luni fiind eliminat riscul dezangajării ce părea iminent. Sumele prevăzute pentru anul care se încheie au fost utilizate integral pentru proiecte finanţate prin intermediul Programelor Operaţionale 2014-2020", a declarat Boloş.

Potrivit acestuia, începând cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor programelor operaţionale.

"Mai mult decât atât, valoarea declaraţiilor de cheltuieli pe care le-am transmis către Autoritatea de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor Publice a depăşit cu peste 467 milioane euro ţinta de dezangajare pentru Programele finanţate din Politica de Coeziune şi pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat şi transmis Ministerului Finanţelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârşitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro", a adăugat ministrul.

Şeful de la Fonduri Europene a reamintit că România avea, la 31 octombrie 2019, risc de decomitere în principal pentru Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) şi Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Valorile declaraţiilor de cheltuieli transmise de Autorităţile de Management către Ministerul Finanţelor Publice în perioada noiembrie - decembrie 2019 au fost: Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) - 258,6 milioane de euro, Programul Operaţional Capital Uman - 177,5 milioane de euro, Programul Operaţional Competitivitate - 70,2 milioane de euro, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 15,7 milioane de euro, Programul Operaţional Regional - 395 milioane de euro, Programul Operaţional Capacitate Administrativă - 32 milioane de euro, Programul Operaţional Asistenţă Dezavantajaţi - 56,8 milioane de euro.

În prezent, rata de absorbţie a României este 36% raportat la media UE, care este de 39%. Totodată, valoarea sumelor primite de România de la Comisia Europeană este de peste 11 miliarde euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”