BOMBA zilei! Pesedistul Teodorovici, în alianță cu peneliștii! Au eliminat supraacciza și contribuțiile la contractele part-time

BOMBA zilei! Pesedistul Teodorovici, în alianță cu peneliștii! Au eliminat supraacciza și contribuțiile la contractele part-time

Comisia de buget din Senat, condusa de senatorul Eugen Teodorivici (PSD) a votat marti, in sedinta, eliminarea supraaccizei la carburant din textul Ordonantei de Guvern. Propunerea a fost facuta de senatorul PNL Carmen Harau si a intrunit majoritatea voturilor, desi nu toti cei de la PSD au votat in favoare. In plus, comisia a votat un raport de respingere pentru ordonanta care viza contractele part-time, pentru care sunt stabilite contributii la nivelul salariului minim.

Tot marti, comisia de buget a votat modificarea ordonantei privind TVA Split, la propunerea senatorilor PSD, asa incat plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, potrivit amendamentelor PSD publicate de profit.ro. Pentru celelalte firme sistemul va fi optional in 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional, au decis astazi senatorii din comisia de buget-finante, prin aprobarea unor amendamente depuse in acest sens.

Potrivit unor surse parlamentare din PSD, aceste modificari votate de majoritatea din comisie, inclusiv de cei din PSD, marti in sedinta comisiei nu au fost discutate in prealabil la nivel de grup parlamentar sau cu conducerea partidului. Nu este clar momentan cum va vota plenul Senatului si ulterior ce se va intampla cu aceste modificari in Camera Deputatilor, care este decizionala pe toate cele trei proiecte.

Pe de alta parte, trebuie precizat faptul ca de la sedinta comisiei au lipsit reprezentantii ALDE si UDMR, iar de la PSD au fost prezenti patru senatori. 

Ordonanta de Urgenta care modifica in mai multe puncte Codul Fiscal si care prevede reintroducerea supraaccizei la carburant este in prezent in vigoare de la 31 august, iar masura se aplica. Modificari la o ordonanta intra in vigoare doar dupa ce legea de aprobare a ordonantei, cu tot cu modificarile aduse, trece de camera decizionala si este promulgata de presedinte.

In ce consta supracciza

Din 15 septembrie 2017, pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb si motorina, valoarea accizei pentru un litru de combustibil este:

- benzina cu plumb: 2,108 lei/litru;

- benzina fara plumb: 1,816 lei/litru;

- motorina: 1,678 lei/litru.

Iar, de la 1 octombrie 2017, valoarea accizei pentru un litru de combustibil este:

- benzina cu plumb: 2,268 lei/litru;

- benzina fara plumb: 1,976 lei/litru;

- motorina: 1,838 lei/litru.

In ce consta ordonanta care vizeaza contractele part-time

Incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2017 conform OG nr. 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal, angajatorii datoreaza plata contributiei la pensii si sanatate pentru contractele de munca cu timp partial, calculata la o baza egala cu valoarea salariului minim brut garantat in plata, cand salariatii realizeaza venituri salariale brute intr-o suma mai mica decat salariul minim brut. Majorarea bazei de calcul se aplica doar pentru cheltuiala angajatorului si nu pentru contributia individuala a salariatului.

Vezi aici documentul aparut in Monitorul Oficial:

 

Sunt exceptate de la aceasta regula contractele de munca semnate de persoane ce au calitatea de elevi si studenti ce urmeaza o forma de invatamant cu varsta de pana la 26 ani, ucenicii, persoanele cu dizabilitati, persoanele pensionate, persoanele incadrate cu mai multe contracte de munca cu timp partial, iar suma veniturile brute realizate cumulat depaseste salariul minim brut pe tara.

Prin OMFP nr. 2343/2017 se instituie procedura efectiva de aplicare a acestei reglementari, iar actul normativ prezinta mai multe exemple practice.

Vom reveni cu amanunte

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”